Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chleb na zakwasie z żurku

Opis wykonania

Delikatny i puszysty chleb o subtelnym smaku i aromacie żurku.

Żurkowy zakwas doskonale sprawdza się podczas pieczenia chleba. Miąższ chleba na zakwasie z żurku ma ładny kolor i jest pełen pęcherzyków powietrza, a jego aromat rozchodzi się po całym domu i zachęca do spróbowania.

Opis przygotowania:

  1. Mąki przesiej do miski. Cukier, masło oraz sól rozpuść w wodzie i dodaj do mąki razem z zakwasami. Od razu wyrabiaj ciasto.
  2. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto wyłóż na blat i wyrabiaj około 2 minut. Ciasto przełóż do foremki lub do koszyka do wyrastania chleba na kolejne 2 godziny.
  4. Chleb piecz w 250 stopniach przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 20-25 minut.
  5. Upieczony chleb ostudź na kratce z piekarnika.

TIP DIETETYCZNY

  • Na dnie piekarnika zawsze umieszczaj garnek lub brytfankę z wodą. Chleb lepiej rośnie w zaparowanym piekarniku.
  • Do ciasta na chleb możesz dodać ulubione nasiona, pestki lub przyprawy.