Chleb na zakwasie z żurku
8 porcje
60 min
Łatwe
Delikatny i puszysty chleb o subtelnym smaku i aromacie żurku.
Składniki
350 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g zakwasu żytniego
150 ml czystego zakwasu na żurek
100 ml letniej wody
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Chleb na żurku
Chleb na żurku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żurkowy zakwas doskonale sprawdza się podczas pieczenia chleba. Miąższ chleba na zakwasie z żurku ma ładny kolor i jest pełen pęcherzyków powietrza, a jego aromat rozchodzi się po całym domu i zachęca do spróbowania.
Opis przygotowania:
- Mąki przesiej do miski. Cukier, masło oraz sól rozpuść w wodzie i dodaj do mąki razem z zakwasami. Od razu wyrabiaj ciasto.
- Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
- Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto wyłóż na blat i wyrabiaj około 2 minut. Ciasto przełóż do foremki lub do koszyka do wyrastania chleba na kolejne 2 godziny.
- Chleb piecz w 250 stopniach przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 20-25 minut.
- Upieczony chleb ostudź na kratce z piekarnika.
TIP DIETETYCZNY
- Na dnie piekarnika zawsze umieszczaj garnek lub brytfankę z wodą. Chleb lepiej rośnie w zaparowanym piekarniku.
- Do ciasta na chleb możesz dodać ulubione nasiona, pestki lub przyprawy.
Komentarze