Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny i puszysty chleb o subtelnym smaku i aromacie żurku.

Składniki

350 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g zakwasu żytniego
150 ml czystego zakwasu na żurek
100 ml letniej wody
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Opis wykonania

Żurkowy zakwas doskonale sprawdza się podczas pieczenia chleba. Miąższ chleba na zakwasie z żurku ma ładny kolor i jest pełen pęcherzyków powietrza, a jego aromat rozchodzi się po całym domu i zachęca do spróbowania.

Opis przygotowania:

  1. Mąki przesiej do miski. Cukier, masło oraz sól rozpuść w wodzie i dodaj do mąki razem z zakwasami. Od razu wyrabiaj ciasto.
  2. Wyrobione ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto wyłóż na blat i wyrabiaj około 2 minut. Ciasto przełóż do foremki lub do koszyka do wyrastania chleba na kolejne 2 godziny.
  4. Chleb piecz w 250 stopniach przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 20-25 minut.
  5. Upieczony chleb ostudź na kratce z piekarnika.

TIP DIETETYCZNY

  • Na dnie piekarnika zawsze umieszczaj garnek lub brytfankę z wodą. Chleb lepiej rośnie w zaparowanym piekarniku.
  • Do ciasta na chleb możesz dodać ulubione nasiona, pestki lub przyprawy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych