Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kasza pęczak ze szpinakiem i pomidorami

Kasza pęczak ze szpinakiem i pomidorami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, sycąca kasza pęczak z dodatkiem szpinaku i pomidorów to pyszny i zdrowy lunch lub ciepła kolacja.

Składniki

1/2 szklanka suchy pęczak
1 szklanka bulion warzywny
1 szklanka świeży szpinak
3 szt. ząbki czosnku
6 szt. pomidorki koktajlowe
6 szt. suszone pomidory w oliwie
1 łyżka sos rybny
1 łyżka świeży rozmaryn
1/2 łyżeczka sól morska
3 łyżka oliwa z oliwek EV
1/3 łyżeczka pieprz mielony

Opis wykonania

Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek miażdżymy, a pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czosnek i delikatnie go przesmażamy, uważając, aby go nie przypalić, bo będzie gorzki. Po chwili do czosnku dodajemy suszone pomidorki, sos rybny i listki szpinaku. Znowu chwilę przesmażamy, po czym dodajemy pęczak. Wszystko doprawiamy, wrzucamy pomidorki koktajlowe, mieszamy i podajemy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo smaczne danie
Radosław
Polecam serdecznie