Chleb nadziany bakłażanem
6 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Chleb nadziany bakłażanem
Chleb nadziany bakłażanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykroić wieko w chlebie. Najlepiej dużym kwadratowym. Wydłubać wnętrze chleba (można to później użyć do zagęszczenia sosu). Paprykę słodką kolorową upiec, a następnie zawinąć w worku i zostawić do ostygnięcia.
Później pokroić i zdjąć skórkę. Bakłażana pokroić. Posolić solą i poczekać, aż pojawią się na nim kropelki. Skropić oliwą i upiec w piecu lub na suchej patelni. Tak samo podpiec cukinię. Doprawić wszystko solą. I układać we wnętrzu chleba warstwami. Kropla oliwy, bakłażan, plastry mozzarelli, cukinia, plastry mozzarelli, listki bazylii, papryka, mozzarella, kropla oliwy.
Dobrze, gdy warzywa są gorące, bo wtedy mozzarellą się trochę roztopi. Następnie zamknąć chleb wcześniej wyciętym wieczkiem. Zawinąć mocno folią spożywczą i zostawić na noc. Następnego dnia pokroić i zjeść.
Komentarze