Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chleb nadziany bakłażanem

Chleb nadziany bakłażanem
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb z bakłażanem, cukinią, papryką i mozzarellą.

Składniki

1 szt. Bakłażan
1 szt. Cukinia
3 szt. Papryka
1 szt. Chleb
3 szt. Mozzarella
1 garść Bazylia
5 łyżka Oliwa

Opis wykonania

Wykroić wieko w chlebie. Najlepiej dużym kwadratowym. Wydłubać wnętrze chleba (można to później użyć do zagęszczenia sosu). Paprykę słodką kolorową upiec, a następnie zawinąć w worku i zostawić do ostygnięcia.

Później pokroić i zdjąć skórkę. Bakłażana pokroić. Posolić solą i poczekać, aż pojawią się na nim kropelki. Skropić oliwą i upiec w piecu lub na suchej patelni. Tak samo podpiec cukinię. Doprawić wszystko solą. I układać we wnętrzu chleba warstwami. Kropla oliwy, bakłażan, plastry mozzarelli, cukinia, plastry mozzarelli, listki bazylii, papryka, mozzarella, kropla oliwy.

Dobrze, gdy warzywa są gorące, bo wtedy mozzarellą się trochę roztopi. Następnie zamknąć chleb wcześniej wyciętym  wieczkiem. Zawinąć mocno folią spożywczą i zostawić na noc. Następnego dnia pokroić i zjeść.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych