Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb z doniczki to przepis na pyszny drożdżowy chleb z serem i suszonymi pomidorami:)

Składniki

50 dkg mąka
10 dkg drożdże
20 dkg cukier
300 ml woda ciepła
1 łyżeczka sól
8 szt. suszone pomidory
1 łyżka pestki z dyni
10 dkg ser pleśniowy
1 szt. doniczka gliniana
10 dkg masło

Opis wykonania

Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy wody zrobić zaczyn, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozpuścić 8 dkg masła.Do makutry wsypać mąkę, cukier, sól, zaczyn i ostudzone masło i wyrobić ciasto. Odstawić do urośnięcia ( ja stawiam na misce z gorącą wodą i przykrywam ściereczkę do wyrośnięcia) . Doniczkę wysmarować pozostałym masłem i oprószyć mąką. Ciasto gdy wyrośnie przełożyć na deskę, zagnieść kilka razy a potem rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na cieście suszone pomidory i ser, składamy ciasto na pół a potem zwijamy ( jak ślimaka) i wkładamy do doniczki. Wkładamy do zimnego piekarnika( żeby doniczka nie pękła, a ciasto urośnie ) zapalamy gaz i pieczemy w 200 C przez 10 minut, a potem przez 180 minut przez kolejne 20 minut. Chleb gotowy ! Smacznego ! ps. można chleb posmarować jajkiem z mlekiem będzie ładnie rumiany :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych