Chleb z doniczki
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Chleb z doniczki
Chleb z doniczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z drożdży, łyżeczki cukru i połowy wody zrobić zaczyn, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Rozpuścić 8 dkg masła.Do makutry wsypać mąkę, cukier, sól, zaczyn i ostudzone masło i wyrobić ciasto. Odstawić do urośnięcia ( ja stawiam na misce z gorącą wodą i przykrywam ściereczkę do wyrośnięcia) . Doniczkę wysmarować pozostałym masłem i oprószyć mąką. Ciasto gdy wyrośnie przełożyć na deskę, zagnieść kilka razy a potem rozwałkować w prostokąt. Ułożyć na cieście suszone pomidory i ser, składamy ciasto na pół a potem zwijamy ( jak ślimaka) i wkładamy do doniczki. Wkładamy do zimnego piekarnika( żeby doniczka nie pękła, a ciasto urośnie ) zapalamy gaz i pieczemy w 200 C przez 10 minut, a potem przez 180 minut przez kolejne 20 minut. Chleb gotowy ! Smacznego ! ps. można chleb posmarować jajkiem z mlekiem będzie ładnie rumiany :)
Komentarze