Chlebek arabski z serkiem
4 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Chlebek arabski z serkiem
Chlebek arabski z serkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby przygotować chlebek arabski, przesiej mąkę do miski i połącz z pozostałymi suchymi składnikami ciasta. Drożdże rozpuść w wodzie i wlewaj powoli do ciasta mieszając. Dodaj miód i oliwę.
Ciasto zagniataj aż będzie elastyczne i odłóż na 2-3 h, przykrywając ściereczką. Pamiętaj żeby nie wkładać go do lodówki! Po upływie czasu ciasto uformuj w wałek i utnij na 8 równych części. Każdą rozwałkuj i piecz 5 do 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Ważne – nie włączaj w swoim piekarniku funkcji termoobiegu, ciasto musi być pieczone zarówno od góry, jak i od dołu.
W celu przygotowania domowego serka, przerzuć na gazę jogurt, a następnie umieść na sitku. Chwilę podrzucaj tak, aby ociekł z niego płyn. Następnie odstaw jogurt w gazie do miski i schowaj do lodówki na 2-3 dni aż powstanie idealnie kremowy serek.
Na zakończenie dodaj do niego posiekany świeży szczypiorek oraz pomidorki, dopraw do smaku i podaj z sałatą i plastrami awokado.
Komentarze