Chlebek bananowo-migdałowy
8 porcje
60 min
Łatwe
Lubią go dorośli jak również moje maluchy. Idealnie pasuje jako przekąska na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do kawy.
Składniki
4 szt. Banan
1 szt. jajko
1 łyżeczka soda oczyszczona
200 g Mąka tortowa
2 łyżka Ciemne kakao
100 g Płatki owsiane
2 łyżka Płatki migdałów
2 łyżeczka płynny miód
2 łyżeczka Cukier migdałowy
Chlebek bananowo-migdałowy
Chlebek bananowo-migdałowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy dużą miskę do której wkładamy obrane banany i rozgniatamy dokładnie widelcem na dość gładką masę (możemy użyć do tego ręcznego blendera). Do bananów dodajemy jajko, miód, cukier migdałowy i mieszamy.
Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Mieszamy do połaczenia składników. Na koniec wsypujemy migdały i płatki owsiane.
Formę do pieczenia (około 26cm długości, wąska) smarujemy odrobiną tłuszczu i podsypujemy odrobiną mąki. Forma może być szklana (ja takiej użyłam), blaszana lub silikonowa. Do przygotowanej formy wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170st piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Po upływie 45 minut sprawdzamy chlebek patyczkiem. Jeżeli jest suchy, gotowy chlebek możemy wyjąć na deskę. Ja przeważnie usuwam go z formy po kilku minutach od upieczenia.
Tip: Można również ustawić na pierwsze 30 minut pieczenia program z termoobiegiem a na końcowe 15 minut grzanie góra/dół.
Komentarze