Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebek bananowo-migdałowy

Opis wykonania

Lubią go dorośli jak również moje maluchy. Idealnie pasuje jako przekąska na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do kawy.

Przygotowujemy dużą miskę do której wkładamy obrane banany i rozgniatamy dokładnie widelcem na dość gładką masę (możemy użyć do tego ręcznego blendera). Do bananów dodajemy jajko, miód, cukier migdałowy i mieszamy. Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Mieszamy do połaczenia składników. Na koniec wsypujemy migdały i płatki owsiane. Formę do pieczenia (około 26cm długości, wąska) smarujemy odrobiną tłuszczu i podsypujemy odrobiną mąki. Forma może być szklana (ja takiej użyłam), blaszana lub silikonowa. Do przygotowanej formy wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170st piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Po upływie 45 minut sprawdzamy chlebek patyczkiem. Jeżeli jest suchy, gotowy chlebek możemy wyjąć na deskę. Ja przeważnie usuwam go z formy po kilku minutach od upieczenia. Tip: Można również ustawić na pierwsze 30 minut pieczenia program z termoobiegiem a na końcowe 15 minut grzanie góra/dół.