Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lubią go dorośli jak również moje maluchy. Idealnie pasuje jako przekąska na drugie śniadanie, kolację lub jako dodatek do kawy.

Składniki

4 szt. Banan
1 szt. jajko
1 łyżeczka soda oczyszczona
200 g Mąka tortowa
2 łyżka Ciemne kakao
100 g Płatki owsiane
2 łyżka Płatki migdałów
2 łyżeczka płynny miód
2 łyżeczka Cukier migdałowy

Opis wykonania

Przygotowujemy dużą miskę do której wkładamy obrane banany i rozgniatamy dokładnie widelcem na dość gładką masę (możemy użyć do tego ręcznego blendera). Do bananów dodajemy jajko, miód, cukier migdałowy i mieszamy. Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Mieszamy do połaczenia składników. Na koniec wsypujemy migdały i płatki owsiane. Formę do pieczenia (około 26cm długości, wąska) smarujemy odrobiną tłuszczu i podsypujemy odrobiną mąki. Forma może być szklana (ja takiej użyłam), blaszana lub silikonowa. Do przygotowanej formy wlewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 170st piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Po upływie 45 minut sprawdzamy chlebek patyczkiem. Jeżeli jest suchy, gotowy chlebek możemy wyjąć na deskę. Ja przeważnie usuwam go z formy po kilku minutach od upieczenia. Tip: Można również ustawić na pierwsze 30 minut pieczenia program z termoobiegiem a na końcowe 15 minut grzanie góra/dół.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych