Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na pyszny chlebek z wykorzystaniem niecodziennego połączenia wiśni i rozmarynu. Smacznego!

Składniki

2 szklanka mąka pszenna
3/4 szklanka cukier trzczcinowy
1/4 szklanka cukier biały
1 łyżeczka soda do pieczenia
1 szczypta sól
1/4 szklanka masło
1 szt. jajko(duże)
3/4 szklanka maślanka lub kefir
1/4 szklanka olej roślinny
2 łyżeczka esencja waniliowa
300 g mrożone maliny
8-10 szt. igły rozmarynu(duże)

Opis wykonania

Piekarnik nastawiamy na 180*C. Łączymy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy trochę i dodajemy do niego jajko(masło musi być tak schłodzone, aby jajko się nie ścięło), maślankę, olej, esencję i drobno posiekany rozmaryn, dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, szybko zagniatamy ciasto, dodajemy zamrożone wiśnie, znów szybko zagniatamy i przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem(lub wyłożonej papierem do pieczenia), wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 80 minut, następnie nieco studzimy chlebek, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
słowa są zbędne, mniam!
Lalaxo
domownicy byli zachwyceni!