Chlebek z wiśniami i rozmarynem
4 porcje
Średnie
Prosty przepis na pyszny chlebek z wykorzystaniem niecodziennego połączenia wiśni i rozmarynu. Smacznego!
Składniki
2 szklanka mąka pszenna
3/4 szklanka cukier trzczcinowy
1/4 szklanka cukier biały
1 łyżeczka soda do pieczenia
1 szczypta sól
1/4 szklanka masło
1 szt. jajko(duże)
3/4 szklanka maślanka lub kefir
1/4 szklanka olej roślinny
2 łyżeczka esencja waniliowa
300 g mrożone maliny
8-10 szt. igły rozmarynu(duże)
Chlebek z wiśniami i rozmarynem
Chlebek z wiśniami i rozmarynem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nastawiamy na 180*C. Łączymy ze sobą wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy, studzimy trochę i dodajemy do niego jajko(masło musi być tak schłodzone, aby jajko się nie ścięło), maślankę, olej, esencję i drobno posiekany rozmaryn, dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, szybko zagniatamy ciasto, dodajemy zamrożone wiśnie, znów szybko zagniatamy i przekładamy do małej keksówki wysmarowanej masłem(lub wyłożonej papierem do pieczenia), wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 80 minut, następnie nieco studzimy chlebek, wyjmujemy z foremki i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze