Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chlebowa zapiekanka

Opis wykonania

Śniadanie w takiej formie skutecznie Cię rozgrzeje i nakręci do działania.

Śniadanie na bazie chleba wcale nie musi oznaczać zwykłych kanapek. Bawiąc się formą podania i składnikami można otrzymać coś wyjątkowego.

Opis przygotowania:

  1. Z chleba odkrój kawałek odpowiadający grubości 2-3 kromek.
  2. Wydrąż nożem środek odkrojonego kawałka chleba, zostawiając ok. 0,5 cm przy ściankach i 1 cm od spodu.
  3. Powstałe zagłębienie posmaruj ketchupem i musztardą. Następnie układaj składniki warstwami: szynka, pomidor, papryka, mozzarella. Ugnieć warstwy palcami tak, aby zrobić miejsce na jajko, a następnie wbij je ostrożnie, tak aby się nie rozlało.
  4. Chlebek piecz w piekarniku nagrzanym do 150-175 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy białko jest już ścięte. Gotowy chlebek podawaj jeszcze ciepły i posypany szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Jeśli uda Ci się ładnie wydrążyć środek chleba pokrój go w paski i upiecz razem z zapiekanką. Będziesz mógł maczać kawałki powstałych grzanek w płynącym żółtku.
  • Do wykonania naczynka chlebowego najlepiej nadaje się piętka. Skórka od spodu zabezpieczy całość przed przesiąkaniem i rozmoczeniem.

Bosch do kuchni