Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śniadanie w takiej formie skutecznie Cię rozgrzeje i nakręci do działania.

Składniki

Chleb
1 jajko
2 plasterki chudej szynki
2 plastry mozzarelli
4 plastry pomidora
1/4 papryki pokrojonej w słupki
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy

Opis wykonania

Śniadanie na bazie chleba wcale nie musi oznaczać zwykłych kanapek. Bawiąc się formą podania i składnikami można otrzymać coś wyjątkowego.

Opis przygotowania:

  1. Z chleba odkrój kawałek odpowiadający grubości 2-3 kromek.
  2. Wydrąż nożem środek odkrojonego kawałka chleba, zostawiając ok. 0,5 cm przy ściankach i 1 cm od spodu.
  3. Powstałe zagłębienie posmaruj ketchupem i musztardą. Następnie układaj składniki warstwami: szynka, pomidor, papryka, mozzarella. Ugnieć warstwy palcami tak, aby zrobić miejsce na jajko, a następnie wbij je ostrożnie, tak aby się nie rozlało.
  4. Chlebek piecz w piekarniku nagrzanym do 150-175 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy białko jest już ścięte. Gotowy chlebek podawaj jeszcze ciepły i posypany szczypiorkiem.

TIP DIETETYCZNY

  • Jeśli uda Ci się ładnie wydrążyć środek chleba pokrój go w paski i upiecz razem z zapiekanką. Będziesz mógł maczać kawałki powstałych grzanek w płynącym żółtku.
  • Do wykonania naczynka chlebowego najlepiej nadaje się piętka. Skórka od spodu zabezpieczy całość przed przesiąkaniem i rozmoczeniem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych