Chlebowa zapiekanka
1 porcje
20 min
Łatwe
Śniadanie w takiej formie skutecznie Cię rozgrzeje i nakręci do działania.
Składniki
Chleb
1 jajko
2 plasterki chudej szynki
2 plastry mozzarelli
4 plastry pomidora
1/4 papryki pokrojonej w słupki
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
Chlebowa zapiekanka
Chlebowa zapiekanka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Śniadanie na bazie chleba wcale nie musi oznaczać zwykłych kanapek. Bawiąc się formą podania i składnikami można otrzymać coś wyjątkowego.
Opis przygotowania:
- Z chleba odkrój kawałek odpowiadający grubości 2-3 kromek.
- Wydrąż nożem środek odkrojonego kawałka chleba, zostawiając ok. 0,5 cm przy ściankach i 1 cm od spodu.
- Powstałe zagłębienie posmaruj ketchupem i musztardą. Następnie układaj składniki warstwami: szynka, pomidor, papryka, mozzarella. Ugnieć warstwy palcami tak, aby zrobić miejsce na jajko, a następnie wbij je ostrożnie, tak aby się nie rozlało.
- Chlebek piecz w piekarniku nagrzanym do 150-175 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy białko jest już ścięte. Gotowy chlebek podawaj jeszcze ciepły i posypany szczypiorkiem.
TIP DIETETYCZNY
- Jeśli uda Ci się ładnie wydrążyć środek chleba pokrój go w paski i upiecz razem z zapiekanką. Będziesz mógł maczać kawałki powstałych grzanek w płynącym żółtku.
- Do wykonania naczynka chlebowego najlepiej nadaje się piętka. Skórka od spodu zabezpieczy całość przed przesiąkaniem i rozmoczeniem.
Komentarze