Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Chutney ze śliwek

Opis wykonania

Chutney ze śliwek świetnie komponuje się z wędlinami, różnymi odmianami sera, pieczonymi mięsami i pasztetami. Doskonale podkręci smak zwykłych kanapek.

Chutney ze śliwek - krok 1

Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki.

Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20–30 minut, aż puszczą sok.

Chutney ze śliwek - krok 2

Dodaj, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, brązowy cukier, wino i przyprawy.

Dokładnie wymieszaj.

Chutney ze śliwek - krok 3

Gotuj na małej mocy płyty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, a całość zgęstnieje.