Chutney ze śliwek
![Chutney ze śliwek](https://akademiasmaku.pl/storage/7692/conversions/chutney-ze-sliwek-4866-single.webp)
4 porcje
50 min
Łatwe
Składniki
Chutney ze śliwek
Chutney ze śliwek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9474/conversions/a7om4yct3KhNWC-thumb.webp)
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki i usuń pestki.
Owoce umieść w garnku o grubym dnie. Dodaj 2 łyżki wody. Garnek przykryj pokrywką. Śliwki duś pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej przez ok. 20–30 minut, aż puszczą sok.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9475/conversions/56RcVCfUsDWoRL-thumb.webp)
Dodaj, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, brązowy cukier, wino i przyprawy.
Dokładnie wymieszaj.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9476/conversions/REl7JALW9849Sb-thumb.webp)
Gotuj na małej mocy płyty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, a całość zgęstnieje.
Komentarze