Ciastka twarogowe z brzoskwiniami

5 porcje
25 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Ciastko twarogowo-olejowe z masą twarogową z dodatkiem rodzynek oraz brzoskwiniami.
Składniki
125 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszek do pieczenia
150 g chudy twaróg
2 łyżka chude mleko
1,5 łyżka olej
30 g cukier
0,5 łyżeczka skórka cytryny
1 szt. jajko
20 g rodzynki
3 łyżka sok brzoskwiniowy
240 g brzoskwinie z puszki
Ciastka twarogowe z brzoskwiniami
Ciastka twarogowe z brzoskwiniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Brzoskwinie z puszki osączyć na sicie. Rodzynki wymieszać z 2 łyżkami soku brzoskwiniowego i odstawić. Zagnieść ciasto: do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, 75 g twarogu, mleko, olej, 20 g cukru i startą skórkę cytrynową. Urobić ciasto i podzielić je na 5 części. Rozwałkować je na podłużne placki z lekko podniesionymi bokami. Krem twarogowy: jajko ubić z 10 g cukru na puszysty krem, dodać rodzynki i łyżkę soku brzoskwiniowego. Masę wyłożyć na placki. Po środku umieścić połówki brzoskwiń. Ciastka piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez 15-20 minut.
Komentarze