Ciasto bananowe z mlekiem kokosowym i chia
6 porcje
60 min
Łatwe
Ciasto bananowe z mlekiem kokosowym i nasionami chia oblane gorzką czekoladą. Deser z nasionami chia nie musi być nudny, wykorzystaj je w pysznym cieście bananowym!
Składniki
400 g mleko kokosowe
4 łyżka nasiona chia
2 łyżka syrop klonowy
0,5 szt. laska wanilii
1 szklanka mąka pełnoziarnista
1 szklanka zblendowane banany
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka proszek do pieczenia
0,5 łyżeczka olejek waniliowy
1/4 szklanka woda
100 g gorzka czekolada
12 szt. maliny
Ciasto bananowe z mlekiem kokosowym i chia
Ciasto bananowe z mlekiem kokosowym i chia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
MASA: puszkę mleka kokosowego, nasiona chia, syrop klonowy i nasionka z połowy laski wanilii mieszamy ze sobą, Całość wykładamy do szklanek i w takiej postaci chłodzimy całą noc CIASTO; Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i przelewamy do tortownicy, która spód ma wyłożony papierem do pieczenia, a boki posmarowane olejem kokosowym. Pieczemy w 200 C przez około 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, oblewamy stopioną w rondelku gorzką czekoladą, dekorujemy malinami.
Komentarze