Ciasto owsiano-orzechowe
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Ciasto owsiano-orzechowe
Ciasto owsiano-orzechowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
To ciasto jest równocześnie słodkie i rozgrzewające. Dzięki temu przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesadnie słodkich deserów.
Opis wykonania
Orzechy namaczaj w wodzie o temperaturze pokojowej przez co najmniej 30 minut. W tym czasie drobno posiekaj czekoladę. W dużej misce połącz ją z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj sok, olej, starty imbir i dokładnie wymieszaj. Orzechy osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Gotową masę przełóż do formy i piecz w 175° C przez 15-20 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko twardy i złocisty.
TIP
Orzechy można moczyć przez całą noc, a następnie zmielić w blenderze.
Do ciasta z powodzeniem można dodać zarówno świeże jak i suszone owoce, a także masło orzechowe.
Zamiast wyłożyć formę papierem do pieczenia natłuść ją i obsyp kakao. Ciasto podczas pieczenia nie przywrze i będzie miało dodatkową kakaową otoczkę.
Po oddzieleniu białek wstaw je od razu do lodówki. Schłodzone lepiej i szybciej się ubiją. Przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.
Odłóż kilka łyżek roztopionej czekolady i po upieczeniu wykorzystaj ją jako polewę.
Komentarze