Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Ciasto owsiano-orzechowe

Ciasto owsiano-orzechowe
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatnie rozgrzewające ciasto idealne na jesienne dni.

Składniki

3 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanka wyciskanego soku pomarańczowego z cząsteczkami miąższu
3/4 szklanka orzechów
1/3 szklanka oleju
2 łyżka ciemnego kakao
8 szt. kostek gorzkiej czekolady ( min. 70% kakao)
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka miodu
1 cm kawałek imbiru
3 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczka sody oczyszczonej
½ laski wanilii

Opis wykonania

To ciasto jest równocześnie słodkie i rozgrzewające. Dzięki temu przypadnie do gustu osobom, które nie lubią przesadnie słodkich deserów.

Opis wykonania

Orzechy namaczaj w wodzie o temperaturze pokojowej przez co najmniej 30 minut. W tym czasie drobno posiekaj czekoladę. W dużej misce połącz ją z pozostałymi suchymi składnikami. Następnie dodaj sok, olej, starty imbir i dokładnie wymieszaj. Orzechy osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w drobną kostkę. Gotową masę przełóż do formy i piecz w 175° C przez 15-20 minut. Wierzch ciasta powinien być lekko twardy i złocisty.

TIP

Orzechy można moczyć przez całą noc, a następnie zmielić w blenderze.
Do ciasta z powodzeniem można dodać zarówno świeże jak i suszone owoce, a także masło orzechowe.
Zamiast wyłożyć formę papierem do pieczenia natłuść ją i obsyp kakao. Ciasto podczas pieczenia nie przywrze i będzie miało dodatkową kakaową otoczkę.
Po oddzieleniu białek wstaw je od razu do lodówki. Schłodzone lepiej i szybciej się ubiją. Przed ubijaniem dodaj do nich szczyptę soli. Dzięki temu piana będzie sztywniejsza i stabilniejsza.
Odłóż kilka łyżek roztopionej czekolady i po upieczeniu wykorzystaj ją jako polewę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Na koniec ozdobiłam masłem orzechowym i pokruszonymi orzechami. Ciasto smakuje świetnie, niezależnie od sezonu :)