Ciasto ucierane ze śliwkami
9 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.
Składniki
Ciasto
400 g twardych śliwek
250 g masła niesolonego
350 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
170 g cukru
120 ml mleka
50 ml oleju
3 szt. duże jajka
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szt. opakowanie cukru wanilinowego
Kruszonka
80 g mąki pszennej
1 szt. cukier wanilinowy
50 g masła
4 łyżka cukru
Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Ciasto
Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.
Komentarze