Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
![Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym](https://akademiasmaku.pl/storage/7821/conversions/cielecina-w-sosie-smietanowo-grzybowym-5003-single.webp)
6 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9963/conversions/L1A8nXsw5mPz5v-thumb.webp)
Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm, dodajemy marynatę i odstawiamy na 2h. Pora kroimy w talarki.
Kurki płuczemy, przebieramy i parzymy w litrze gorącej wody przez 10 min. Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do miseczki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9964/conversions/KDjxCTfka1HLVb-thumb.webp)
Na płycie grzewczej w szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy zamarynowaną cielęcinę i smażymy na bardzo mocnym ogniu przez 6 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9965/conversions/juCsPkIbXXoR9v-thumb.webp)
Dodajemy kurki i posiekane w talarki pory, smażymy przez 3 minuty.
Dolewamy wino, a po 30 sekundach śmietanę.
Dusimy przez 10 minut do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9966/conversions/c5HaIEKsx9in2c-thumb.webp)
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym parmezanem.
Pieczemy i piekarniku w 170°C przez 10 minut.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9967/conversions/bMNW1WsexhwAiI-thumb.webp)
Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Komentarze