Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
6 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm, dodajemy marynatę i odstawiamy na 2h. Pora kroimy w talarki.
Kurki płuczemy, przebieramy i parzymy w litrze gorącej wody przez 10 min. Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do miseczki.
Na płycie grzewczej w szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy zamarynowaną cielęcinę i smażymy na bardzo mocnym ogniu przez 6 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Dodajemy kurki i posiekane w talarki pory, smażymy przez 3 minuty.
Dolewamy wino, a po 30 sekundach śmietanę.
Dusimy przez 10 minut do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym parmezanem.
Pieczemy i piekarniku w 170°C przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy tymiankiem.
Komentarze