Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym

Opis wykonania

baner reklamowy maszynki do mielenia
Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym - krok 1

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm, dodajemy marynatę i odstawiamy na 2h. Pora kroimy w talarki.

Kurki płuczemy, przebieramy i parzymy w litrze gorącej wody przez 10 min. Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do miseczki

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym - krok 2

Na płycie grzewczej w szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy zamarynowaną cielęcinę i smażymy na bardzo mocnym ogniu przez 6 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym - krok 3

Dodajemy kurki i posiekane w talarki pory, smażymy przez 3 minuty.

Dolewamy wino, a po 30 sekundach śmietanę.

Dusimy przez 10 minut do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym - krok 4

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym parmezanem.

Pieczemy i piekarniku w 170°C przez 10 minut.

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym - krok 5

Przed podaniem posypujemy tymiankiem.