Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

600 g udźca cielęcego
150 g młodego pora
2 łyżki masła klarowanego
200 g świeżych kurek
150 ml śmietany 30%
100 ml białego wina
1 łyżka świeżego tymianku
sól i biały pieprz

Marynata:
50 ml oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli
50 ml wina

Opis wykonania

1

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm, dodajemy marynatę i odstawiamy na 2h. Pora kroimy w talarki.

Kurki płuczemy, przebieramy i parzymy w litrze gorącej wody przez 10 min. Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do miseczki.

2

Na płycie grzewczej w szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy zamarynowaną cielęcinę i smażymy na bardzo mocnym ogniu przez 6 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Dodajemy kurki i posiekane w talarki pory, smażymy przez 3 minuty.

Dolewamy wino, a po 30 sekundach śmietanę.

Dusimy przez 10 minut do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym parmezanem.

Pieczemy i piekarniku w 170°C przez 10 minut.

5

Przed podaniem posypujemy tymiankiem.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Polecam, przepyszne!