Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym

Cielęcina w sosie śmietanowo-grzybowym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:

Składniki

600 g udźca cielęcego
150 g młodego pora
2 łyżki masła klarowanego
200 g świeżych kurek
150 ml śmietany 30%
100 ml białego wina
1 łyżka świeżego tymianku
sól i biały pieprz

Marynata:
50 ml oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki soli
50 ml wina

Opis wykonania

Mięso płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm, dodajemy marynatę i odstawiamy na 2h. Pora kroimy w talarki.

Kurki płuczemy, przebieramy i parzymy w litrze gorącej wody przez 10 min. Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy do miseczki.

Na płycie grzewczej w szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy zamarynowaną cielęcinę i smażymy na bardzo mocnym ogniu przez 6 minut, aż mięso nabierze złotego koloru.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Dodajemy kurki i posiekane w talarki pory, smażymy przez 3 minuty.

Dolewamy wino, a po 30 sekundach śmietanę.

Dusimy przez 10 minut do miękkości, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy tartym parmezanem.

Pieczemy i piekarniku w 170°C przez 10 minut.

Przed podaniem posypujemy tymiankiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych