Udziec
Jak upiec udziec? Oto jest pytanie! Udziec z indyka, udziec jagnięcy czy też udziec barani mogą stanowić jedno z najbardziej widowiskowych dań każdej kucharki czy kucharza. Jednak potrzeba nieco...
Czytaj więcej
Jak upiec udziec? Oto jest pytanie!
Udziec z indyka, udziec jagnięcy czy też udziec barani mogą stanowić jedno z najbardziej widowiskowych dań każdej kucharki czy kucharza. Jednak potrzeba nieco wprawy, doświadczeni i cierpliwości, aby smakowicie go przygotować. Ile piec udziec? Sam czas jego przygotowania do pieczenia nie jest długi, ponieważ to kwestia przygotowania marynaty. Następnie musimy przeznaczyć kilka godzin na marynowanie mięsa w warunkach chłodniczych, a dopiero potem czas jego pieczenia to około 2 godzin.
Czy udziec z indyka albo udziec barani jest zdrowy?
Udziec to danie typowo przygotowywane z dziczyzny albo z mniej popularnych mięs, jak jagnięcina czy baranina. Zatem powinno być to mięso bardzo wysokiej jakości i o wysokich wartościach odżywczych. Jednak musimy pamiętać, że niektóre rodzaje mięs są dość tłuste. Na przykład udziec z indyka pod względem tłuszczu będzie korzystniejszy dla zdrowia, niż udziec barani. Z drugiej jednak strony, ten drugi rodzaj będzie prawdopodobnie bardziej nam smakował – bo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Najlepiej postawić więc na różnorodność w kuchni i przygotowywać różne odmiany i części mięsa, z reguły dbając o to, by nasz wybór padał na te chude.