Ciepła owsianka na wiosenne dni
2 porcje
20 min
Łatwe
Śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień.
Składniki
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka migdałowego
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
2 duże łyżkui miodu rzepakowego
1 mała łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki preparowanej pszenicy
2 łyżki uprażonych orzechów laskowych
ulubione świeże owoce
Ciepła owsianka na wiosenne dni
Ciepła owsianka na wiosenne dni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pyszna owsianka na mleku migadłowym oraz sojowym z rozgrzewającym miodem i cynamonem, orzechami oraz ulubionymi owocami to przepis na idealne śniadanie.
Opis przygotowania:
- Mleko migdałowe zagotuj z mlekiem sojowym. Dodaj miód, cynamon i sok z limonki.
- Ciepłą mieszanką zalej płatki, a na wierzch wysyp drobno pokrojone owoce.
- Orzechy z pszenicą zmiksuj na drobno i posyp całość.
TIP:
- Mleko sojowe jest łatwiej przyswajalne od krowiego i nie zawiera laktozy, która jest częstym powodem uczuleń. Jest także bogate w białko.
- Kupując takie mleko kupuj BIO lub sprawdź skąd pochodzi, gdyż soja jest najczęściej modyfikowanym genetycznie produktem na świecie.
- Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E, ale pamiętaj tez że jest bardzo kaloryczne.
- Mleko migdałowe możesz zrobić sam w domu. Potrzebujesz: midagłów, wody, blendera i drobnego sita. Migdały zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź je i wrzuć do miksera. Dolej źródlanej wody do pełna i zmiksuj na jednolitą papkę. Dokładnie odcedzaj przez sitko, aż uzyskasz mleko.
- Takie mleko nadaje się rewelacyjnie do gotowania np. dorsza lub halibuta.
Komentarze