Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciepła owsianka na wiosenne dni

Opis wykonania

Śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień.

Pyszna owsianka na mleku migadłowym oraz sojowym z rozgrzewającym miodem i cynamonem, orzechami oraz ulubionymi owocami to przepis na idealne śniadanie.

Opis przygotowania:

  1. Mleko migdałowe zagotuj z mlekiem sojowym. Dodaj miód, cynamon i sok z limonki.
  2. Ciepłą mieszanką zalej płatki, a na wierzch wysyp drobno pokrojone owoce.
  3. Orzechy z pszenicą zmiksuj na drobno i posyp całość.

TIP:

  • Mleko sojowe jest łatwiej przyswajalne od krowiego i nie zawiera laktozy, która jest częstym powodem uczuleń. Jest także bogate w białko.
  • Kupując takie mleko kupuj BIO lub sprawdź skąd pochodzi, gdyż soja jest najczęściej modyfikowanym genetycznie produktem na świecie.
  • Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E, ale pamiętaj tez że jest bardzo kaloryczne. 
  • Mleko migdałowe możesz zrobić sam w domu. Potrzebujesz: midagłów, wody, blendera i drobnego sita. Migdały zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź je i wrzuć do miksera. Dolej źródlanej wody do pełna i zmiksuj na jednolitą papkę. Dokładnie odcedzaj przez sitko, aż uzyskasz mleko. 
  • Takie mleko nadaje się rewelacyjnie do gotowania np. dorsza lub halibuta.

Bosch do kuchni