Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciepła owsianka na wiosenne dni

Opis wykonania

Śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Pyszna owsianka na mleku migadłowym oraz sojowym z rozgrzewającym miodem i cynamonem, orzechami oraz ulubionymi owocami to przepis na idealne śniadanie.

Opis przygotowania:

  1. Mleko migdałowe zagotuj z mlekiem sojowym. Dodaj miód, cynamon i sok z limonki.
  2. Ciepłą mieszanką zalej płatki, a na wierzch wysyp drobno pokrojone owoce.
  3. Orzechy z pszenicą zmiksuj na drobno i posyp całość.

TIP:

  • Mleko sojowe jest łatwiej przyswajalne od krowiego i nie zawiera laktozy, która jest częstym powodem uczuleń. Jest także bogate w białko.
  • Kupując takie mleko kupuj BIO lub sprawdź skąd pochodzi, gdyż soja jest najczęściej modyfikowanym genetycznie produktem na świecie.
  • Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E, ale pamiętaj tez że jest bardzo kaloryczne. 
  • Mleko migdałowe możesz zrobić sam w domu. Potrzebujesz: midagłów, wody, blendera i drobnego sita. Migdały zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź je i wrzuć do miksera. Dolej źródlanej wody do pełna i zmiksuj na jednolitą papkę. Dokładnie odcedzaj przez sitko, aż uzyskasz mleko. 
  • Takie mleko nadaje się rewelacyjnie do gotowania np. dorsza lub halibuta.