Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Śniadanie, które zapewni Ci energię na cały dzień.

Składniki

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka migdałowego
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
2 duże łyżkui miodu rzepakowego
1 mała łyżeczka cynamonu
1 łyżka soku z limonki
3 łyżki preparowanej pszenicy
2 łyżki uprażonych orzechów laskowych
ulubione świeże owoce

Opis wykonania

Pyszna owsianka na mleku migadłowym oraz sojowym z rozgrzewającym miodem i cynamonem, orzechami oraz ulubionymi owocami to przepis na idealne śniadanie.

Opis przygotowania:

  1. Mleko migdałowe zagotuj z mlekiem sojowym. Dodaj miód, cynamon i sok z limonki.
  2. Ciepłą mieszanką zalej płatki, a na wierzch wysyp drobno pokrojone owoce.
  3. Orzechy z pszenicą zmiksuj na drobno i posyp całość.

TIP:

  • Mleko sojowe jest łatwiej przyswajalne od krowiego i nie zawiera laktozy, która jest częstym powodem uczuleń. Jest także bogate w białko.
  • Kupując takie mleko kupuj BIO lub sprawdź skąd pochodzi, gdyż soja jest najczęściej modyfikowanym genetycznie produktem na świecie.
  • Mleko migdałowe zawiera dużo witaminy E, ale pamiętaj tez że jest bardzo kaloryczne. 
  • Mleko migdałowe możesz zrobić sam w domu. Potrzebujesz: midagłów, wody, blendera i drobnego sita. Migdały zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź je i wrzuć do miksera. Dolej źródlanej wody do pełna i zmiksuj na jednolitą papkę. Dokładnie odcedzaj przez sitko, aż uzyskasz mleko. 
  • Takie mleko nadaje się rewelacyjnie do gotowania np. dorsza lub halibuta.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszna i ciepła :)
Aleksandra J
Bardzo dobra 😊