Cucenie omdlałego Imama
4 porcje
40 min
Łatwe
Na przekór legendzie dotyczącej tureckiej potrawy 'Imam Bayildi' przygotujemy jego odtłuszczoną wersję, której sama Fatima by się nie powstydziła.
Składniki
2 szt. bakłażan
ryż brązowy
2 szt. tuńczyk w puszce (w oleju)
3 szczypta sól
1 szczypta pieprz
natka pietruszki
1 szt. cebula
2 szt. pomidory
2 łyżeczka olej kokosowy
Cucenie omdlałego Imama
Cucenie omdlałego Imama
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. W osolonej wodzie gotujemy ryż na sypko.
2. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy odciśniętego tuńczyka i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy.
3. Każdego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wyrażamy, tak aby powstały nam cztery łódeczki. Każda z nich lekko solimy.
4. Masę z tuńczyka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy.
5. Każdą połówkę bakłażana nadziewamy ryżowo-tuńczykowym farszem.
6. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą oleju i na dnie układamy bakłażana. Piekarnik nastawiamy na 170*C i zapiekamy ok 30minut. 7. Faszerowanego bakłażana posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło. Smacznego!
Komentarze