Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Na przekór legendzie dotyczącej tureckiej potrawy 'Imam Bayildi' przygotujemy jego odtłuszczoną wersję, której sama Fatima by się nie powstydziła.

Składniki

2 szt. bakłażan
ryż brązowy
2 szt. tuńczyk w puszce (w oleju)
3 szczypta sól
1 szczypta pieprz
natka pietruszki
1 szt. cebula
2 szt. pomidory
2 łyżeczka olej kokosowy

Opis wykonania

1. W osolonej wodzie gotujemy ryż na sypko. 2. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy odciśniętego tuńczyka i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy. 3. Każdego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wyrażamy, tak aby powstały nam cztery łódeczki. Każda z nich lekko solimy. 4. Masę z tuńczyka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. 5. Każdą połówkę bakłażana nadziewamy ryżowo-tuńczykowym farszem. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą oleju i na dnie układamy bakłażana. Piekarnik nastawiamy na 170*C i zapiekamy ok 30minut. 7. Faszerowanego bakłażana posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych