


Na przekór legendzie dotyczącej tureckiej potrawy 'Imam Bayildi' przygotujemy jego odtłuszczoną wersję, której sama Fatima by się nie powstydziła.
1. W osolonej wodzie gotujemy ryż na sypko. 2. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy odciśniętego tuńczyka i podsmażamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy. 3. Każdego bakłażana kroimy wzdłuż na pół i wyrażamy, tak aby powstały nam cztery łódeczki. Każda z nich lekko solimy. 4. Masę z tuńczyka łączymy z ryżem i dokładnie mieszamy. 5. Każdą połówkę bakłażana nadziewamy ryżowo-tuńczykowym farszem. 6. Naczynie żaroodporne smarujemy resztą oleju i na dnie układamy bakłażana. Piekarnik nastawiamy na 170*C i zapiekamy ok 30minut. 7. Faszerowanego bakłażana posypujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło. Smacznego!