Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cukinia to zdrowe i niskokaloryczne warzywo, które jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Można ją jeść na wiele różnych sposobów, w tym na surowo, gotowaną, pieczoną lub grillowaną. Cukinia jest również doskonałym składnikiem przetworów na zimę. Przedstawiamy sprawdzony przepis na cukinię w zalewie do słoików.

Składniki

5 szt. cukini
2 szt. marchewki (opcjonalnie)
1 szklanka octu
2 szklanka wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżka gorczycy i ziela angielskiego
kilka szt. liści laurowych
4 ząbki czosnku
1 pęczek kopru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
94 kcal
Tłuszcz
0.4 g
Węglowodany
15.7 g
Błonnik
4.4 g
Białko
4.2 g
Sól
3.1 g

Opis wykonania

Aby przygotować cukinię na zimę w słoiku należy w pierwszej kolejności umyć warzywa pod bieżącą wodą i je osuszyć. W międzyczasie wyparzamy słoiki – można to zrobić przy użyciu wrzątku lub wykorzystując piekarnik parowy Bosch.

Cukinię wydrąż i pokrój w słupki, a marchew pokrój w talarki. Przełóż do słoika. Cukinia w zalewie octowej wymaga odpowiedniego doprawienia. Do każdej porcji dodajemy równą ilość przypraw, czyli gorczycę, ziele angielskie i czosnek.

Cukinia w słoikach nie powinna być zbyt kwaśna, dlatego przygotowujemy ją w proporcji 1 szklanki octu na 2 szklanki wody i solidną łyżkę cukru. Próbujemy, w razie czego warto lekko dosłodzić. Zalewamy warzywa. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do wysokiego garnka i pasteryzujemy albo wkładamy do piekarnika parowego i zostawiamy do pasteryzacji na sucho.

Cukinia w słoikach na zimę może mieć kilka smakowych odsłon, wystarczy dodać do wybranych słoików odrobinę miodu, świeże zioła (tymianek, rozmaryn) czy też kilka plasterków papryczki chili, by całkowicie odmienić jej smak.

Co zrobić gdy słoik z cukinią jest zbyt mocno zakręcony? Sprawdź sposoby na to jak otworzyć słoik?

Podanie

Delikatna zalewa z tego przepisu najbardziej pasuje do przygotowania kremu. Wystarczy do szklanki wywaru warzywnego dodać pokrojoną włoszczyznę, kawałki cukinii w zalewie i doprawić curry, kurkumą oraz oregano. Zupę zblenduj blenderem na krem, podawaj z grzankami razowymi.

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej znakomicie sprawdzi się jako warzywny dodatek do kanapek i obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Bardzo ciekawy przepis, pierwszy raz próbuję warzyw w zalewie - polecam!
fiziowaaa
Fajny pomysł na cukinię, polecam
zielone_obloczki
Polecam, idealna na zimę 😁