Cukiniowe no mercy!
2 porcje
30 min
Łatwe
Radykalnie rozprawiamy się z cukinią. Od miąszu..aż po samą skórkę. Tym razem przybierze postać zupy kremu z grzankami z razowego chlebka
Składniki
1 szt. cukinia
500 ml bulion warzywny
2 łyżka olej kokosowy
serek topiony (naturalny)
2 szczypta sól
2 szczypta pieprz
1 szczypta tymianek
Cukiniowe no mercy!
Cukiniowe no mercy!
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Ostrożnie obieramy cukinię ze skórki. Otrzymane obierki kroimy na długie nitki, tak aby imitowały makaron.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i dosłownie chwilę podsmażamy na niej skórki. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. W garnku rozgrzewamy pozostały olej i szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy miąsz z cukinii także pokrojony w kostkę i jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Dolewamy bulion i gotujemy ok 20 minut.
5. Do wywaru dodajemy serek topiony i wszystko blendujem na gładką zupę. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podajemy z makaronem z cukiniowe skórki i grzankami z chleba razowego. Smacznego!
Komentarze