Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczne danie dla wegetarian i nie tylko.

Składniki

3-4 bataty
2 cebule
1 puszka ciecierzycy konserwowej
1 marchew
3-4 pomidory
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
Szczypta soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej paprtyki, kardamonu, cynamonu i czarnuszki
1 płaska łyżeczka curry

Opis wykonania

Rozgrzewający i sycący posiłek nie musi zawierać składników pochodzenia zwierzęcego. Podstawą są strączki – czyli bardzo dobre źródło białka, a smaku dopełniają bataty i mleczko kokosowe w mocno aromatycznych przyprawach.

Opis przygotowania:

  1. Bataty, pomidory, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i dodaj przyprawy.
  3. Podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
  4. Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę oraz mleczko kokosowe.
  5. Gotuj kilka minut, by sos nieco się zredukował, a następnie podawaj jako dodatek do ryżu lub jako oddzielne danie.

TIP DIETETYCZNY

  • Bataty są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Badania wskazują, że spożywanie tego składnika zmniejsza ryzyko zapadnięcia na niektóre typy nowotworów, na przykład piersi. Ponadto słodkie ziemniaki zawierają witaminę C, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B oraz K. Znajdziemy w nich także sporo potasu oraz wapń, magnez i fosfor. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki na „słodką” wersję tych warzyw.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych