Curry warzywne z batatami
4 porcje
45 min
Średnie
Aromatyczne danie dla wegetarian i nie tylko.
Składniki
3-4 bataty
2 cebule
1 puszka ciecierzycy konserwowej
1 marchew
3-4 pomidory
1/2 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka oleju (np. rzepakowego)
Szczypta soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej paprtyki, kardamonu, cynamonu i czarnuszki
1 płaska łyżeczka curry
Curry warzywne z batatami
Curry warzywne z batatami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgrzewający i sycący posiłek nie musi zawierać składników pochodzenia zwierzęcego. Podstawą są strączki – czyli bardzo dobre źródło białka, a smaku dopełniają bataty i mleczko kokosowe w mocno aromatycznych przyprawach.
Opis przygotowania:
- Bataty, pomidory, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i dodaj przyprawy.
- Podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
- Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę oraz mleczko kokosowe.
- Gotuj kilka minut, by sos nieco się zredukował, a następnie podawaj jako dodatek do ryżu lub jako oddzielne danie.
TIP DIETETYCZNY
- Bataty są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Badania wskazują, że spożywanie tego składnika zmniejsza ryzyko zapadnięcia na niektóre typy nowotworów, na przykład piersi. Ponadto słodkie ziemniaki zawierają witaminę C, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B oraz K. Znajdziemy w nich także sporo potasu oraz wapń, magnez i fosfor. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki na „słodką” wersję tych warzyw.
Komentarze