Aromatyczne danie dla wegetarian i nie tylko.
Rozgrzewający i sycący posiłek nie musi zawierać składników pochodzenia zwierzęcego. Podstawą są strączki – czyli bardzo dobre źródło białka, a smaku dopełniają bataty i mleczko kokosowe w mocno aromatycznych przyprawach.
Opis przygotowania:
- Bataty, pomidory, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i dodaj przyprawy.
- Podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
- Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę oraz mleczko kokosowe.
- Gotuj kilka minut, by sos nieco się zredukował, a następnie podawaj jako dodatek do ryżu lub jako oddzielne danie.
TIP DIETETYCZNY
- Bataty są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Badania wskazują, że spożywanie tego składnika zmniejsza ryzyko zapadnięcia na niektóre typy nowotworów, na przykład piersi. Ponadto słodkie ziemniaki zawierają witaminę C, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B oraz K. Znajdziemy w nich także sporo potasu oraz wapń, magnez i fosfor. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki na „słodką” wersję tych warzyw.