Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Curry warzywne z batatami

Opis wykonania

Aromatyczne danie dla wegetarian i nie tylko.

Rozgrzewający i sycący posiłek nie musi zawierać składników pochodzenia zwierzęcego. Podstawą są strączki – czyli bardzo dobre źródło białka, a smaku dopełniają bataty i mleczko kokosowe w mocno aromatycznych przyprawach.

Opis przygotowania:

  1. Bataty, pomidory, cebulę i marchew pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i dodaj przyprawy.
  3. Podlej odrobiną wody i duś około 15 minut.
  4. Do warzyw dodaj odsączoną ciecierzycę oraz mleczko kokosowe.
  5. Gotuj kilka minut, by sos nieco się zredukował, a następnie podawaj jako dodatek do ryżu lub jako oddzielne danie.

TIP DIETETYCZNY

  • Bataty są bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Badania wskazują, że spożywanie tego składnika zmniejsza ryzyko zapadnięcia na niektóre typy nowotworów, na przykład piersi. Ponadto słodkie ziemniaki zawierają witaminę C, kwas foliowy, a także witaminy z grupy B oraz K. Znajdziemy w nich także sporo potasu oraz wapń, magnez i fosfor. Warto czasami zamienić tradycyjne ziemniaki na „słodką” wersję tych warzyw.