Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Intensywnie czekoladowa z jeszcze bardziej czekoladowym wnętrzem. Wypływająca ze środka babeczki czekoladowa lawa zachwci wszystkich, niezależnie od wieku. Deser idealny.

Składniki

100 g - masła
100 g - gorzkiej czekolady
100 g - cukru pudru
100 g - mąki pszennej
2 szt. - jajek
2 szt. - żółtek
opcjonalnie: - skórka pomarańczy lub 2 łyżki dowolnego likieru
- masło do wysmarowania foremek
- truskawki do dekoracji
- listki mięty do dekoracji

Opis wykonania

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej, pozostaw do wystygnięcia.

Jaja i żółtka utrzyj w robocie kuchennym z cukrem pudrem do momentu kiedy zaczną być białe, dodaj mąką i oraz czekoladę roztopioną z masłem. Całość dobrze wymieszaj.

Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek, piecz w nagrzanym piekarniku ok. 8–10 minut w temperaturze 170 stopni.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Bosh Logo
Bosh

Ciastka wyjmij z foremek, udekoruj świeżymi truskawkami lub malinami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Nieziemskie babeczki z płynnym nadzieniem ❤️