Czerwone pesto
![Czerwone pesto](https://akademiasmaku.pl/storage/7632/conversions/czerwone-pesto-4805-single.webp)
4 porcje
10 min
Łatwe
Czerwone pesto z suszonych pomidorów, parmezanu, czosnku i bazylii to aromatyczny włoski sos. Doskonale sprawdza się jako dodatek do makaronów i pieczywa. Pesto jest pyszne i proste w przygotowaniu.
Składniki
500 g - suszonych pomidorów w zalewie
70 ml - oliwy z oliwek
50 g - parmezanu
4 łyżki - ziaren słonecznika (prażonych)
1 garść - bazylii (liście)
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
536 kcal
Tłuszcz
43.3 g
Węglowodany
30.8 g
Błonnik
14.3 g
Białko
8.2 g
Sól
1.3 g
Czerwone pesto
Czerwone pesto
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9271/conversions/CKC1r6DIXjW4Sy-thumb.webp)
W pojemniku blendera umieść suszone pomidory, czosnek, parmezan i bazylię.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9272/conversions/NQigTyWak225eI-thumb.webp)
Dodaj podprażony słonecznik i przyprawy. Zmiksuj składniki.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9273/conversions/H643qsRnEJJ5np-thumb.webp)
Stopniowo dodawaj oliwę i miksuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto.
Komentarze