Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny, kremowy i puszysty serniczek. Nie sposób mu się oprzeć!

Składniki

130 g Suszone daktyle bez pestek
250 g Serek mascarpone
180 g Jogurt grecki
2 szt. Jajka
200 g Truskawki (mogą być mrożone)
1-2 łyżka Miód
150 ml Gorąca woda
1 łyżeczka żelatyna

Opis wykonania

1. Daktyle wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na ok. 40 min. do momentu aż zmiękną. 2. Kiedy daktyle będą już miękkie, blendujemy je na gładką masę (razem z wodą). 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4. Oddzielamy białka od żółtek. 5. Do żółtek dodajemy ser mascarpone oraz jogurt grecki i miksujemy. 6. Do masy serowej dodajemy zblendowane daktyle. 7. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. 8. Gotową masę przekładamy do niedużej formy na ciasto (np. keksówki) i wstawiamy do piekarnika na 40 min. 9. Do ciasta przygotowujemy truskawkowy mus: truskawki umieszczamy w rondelku i dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy do momenty aż truskawki puszczą sok i będą miękkie. Po tym czasie blendujemy całość i do gorącego wywaru dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści, doprawiamy miodem i studzimy. 10. Gdy ciasto po upieczeniu ostygnie polewamy je musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki do czasu aż mus stężeje. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych