Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Daktylowy sernik z owocową polewą

Opis wykonania

Pyszny, kremowy i puszysty serniczek. Nie sposób mu się oprzeć!

1. Daktyle wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na ok. 40 min. do momentu aż zmiękną. 2. Kiedy daktyle będą już miękkie, blendujemy je na gładką masę (razem z wodą). 3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4. Oddzielamy białka od żółtek. 5. Do żółtek dodajemy ser mascarpone oraz jogurt grecki i miksujemy. 6. Do masy serowej dodajemy zblendowane daktyle. 7. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. 8. Gotową masę przekładamy do niedużej formy na ciasto (np. keksówki) i wstawiamy do piekarnika na 40 min. 9. Do ciasta przygotowujemy truskawkowy mus: truskawki umieszczamy w rondelku i dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy do momenty aż truskawki puszczą sok i będą miękkie. Po tym czasie blendujemy całość i do gorącego wywaru dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści, doprawiamy miodem i studzimy. 10. Gdy ciasto po upieczeniu ostygnie polewamy je musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki do czasu aż mus stężeje. Smacznego!