Daktylowy sernik z owocową polewą
8 porcje
60 min
Średnie
Pyszny, kremowy i puszysty serniczek. Nie sposób mu się oprzeć!
Składniki
130 g Suszone daktyle bez pestek
250 g Serek mascarpone
180 g Jogurt grecki
2 szt. Jajka
200 g Truskawki (mogą być mrożone)
1-2 łyżka Miód
150 ml Gorąca woda
1 łyżeczka żelatyna
Daktylowy sernik z owocową polewą
Daktylowy sernik z owocową polewą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Daktyle wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na ok. 40 min. do momentu aż zmiękną.
2. Kiedy daktyle będą już miękkie, blendujemy je na gładką masę (razem z wodą).
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
4. Oddzielamy białka od żółtek.
5. Do żółtek dodajemy ser mascarpone oraz jogurt grecki i miksujemy.
6. Do masy serowej dodajemy zblendowane daktyle.
7. Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników.
8. Gotową masę przekładamy do niedużej formy na ciasto (np. keksówki) i wstawiamy do piekarnika na 40 min.
9. Do ciasta przygotowujemy truskawkowy mus: truskawki umieszczamy w rondelku i dolewamy niewielką ilość wody. Gotujemy do momenty aż truskawki puszczą sok i będą miękkie. Po tym czasie blendujemy całość i do gorącego wywaru dodajemy żelatynę. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści, doprawiamy miodem i studzimy.
10. Gdy ciasto po upieczeniu ostygnie polewamy je musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki do czasu aż mus stężeje.
Smacznego!
Komentarze