Domowa granola
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Doskonała zarówno na śniadanie jak i posiłek w pracy.
Składniki
300 g płatków owsianych górskich
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów
3 łyżka ekspandowanego żyta
2 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 szt. dojrzały banan
4 łyżka oleju
2 łyżka miodu
Domowa granola
Domowa granola
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Banana zmiksuj blenderem. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w dużej misce.
Następnie wyłóż na blaszkę posmarowaną olejem lub wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz 20-30 minut w 160 °C, aż będzie rumiana.
Granolę należy mieszać co ok. 5 minut w piekarniku. Zbyt mocno przypieczona granola będzie gorzka. Możesz dodać do niej również cynamon, kardamon, wanilię lub kakao.
Komentarze