Domowa klasyczna wuzetka
10 porcje
120 min
Średnie
Składniki
Domowa klasyczna wuzetka
Domowa klasyczna wuzetka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do misy robota przełóż białka zacznij je ubijać, powoli po jednej łyżce dodawaj cukier, do ubitej błyszczącej masy dodawaj po kolei żółtka. Zmniejsz obroty na minimum do masy z jajek i cukru dodaj cukier i kakao, miksuj krótko do połączenia składników.
Prostokątną formę do pieczenia (25x35) wyłóż papierem. Rozprowadź masę w niej i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Upieczone ciasto przestudź i przekrój na dwie części w połowie wysokości.
Do śmietany dodaj cukier i śmietan fix. Ubijaj, używając blendera z rózgą. W rondelku doprowadź śmietanę do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady, a następnie całość wymieszaj na jednolitą masę.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
Dolny blat ciasta nasącz kilkoma łyżkami herbaty. Po całości rozsmaruj powidła. W kolejnym kroku rozsmaruj ⅔ bitej śmietany. Na warstwę bitej śmietany połóż górny blat, nasącz go lekko herbatą. Na nim rozsmaruj polewę czekoladową.
Ciasto włóż do stężenia do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, podziel na porcje. Każdą z nich udekoruj bitą śmietaną.
Komentarze