Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Domowa klasyczna wuzetka to prawdziwy smak dzieciństwa – puszyste, czekoladowe ciasto przełożone lekkim kremem śmietankowym oraz powidłami śliwkowymi i wykończone czekoladową polewą. Ten kultowy deser zachwyca prostotą i elegancją, idealnie sprawdzając się na każdą okazję.

Składniki

2/3 szklanki - mąki pszennej
2/3 szklanki - kakao
250 g - cukru
6 szt. - jajek
Bita śmietana:
750 ml - śmietanki 36%
1/3 szklanki - cukru pudru
2 opakowania - śmietan-fixu
Polewa czekoladowa:
200 g - gorzkiej czekolady
150 ml - śmietanki 30%
Dodatkowo:
200 g - powideł śliwkowych
- czarna herbata do nasączania

Opis wykonania

Krok 1

Do misy robota przełóż białka zacznij je ubijać, powoli po jednej łyżce dodawaj cukier, do ubitej błyszczącej masy dodawaj po kolei żółtka. Zmniejsz obroty na minimum do masy z jajek i cukru dodaj cukier i kakao, miksuj krótko do połączenia składników.

Krok 2

Prostokątną formę do pieczenia (25x35) wyłóż papierem. Rozprowadź masę w niej i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Upieczone ciasto przestudź i przekrój na dwie części w połowie wysokości.

Do śmietany dodaj cukier i śmietan fix. Ubijaj, używając blendera z rózgą. W rondelku doprowadź śmietanę do wrzenia. Dodaj kawałki czekolady, a następnie całość wymieszaj na jednolitą masę.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Dolny blat ciasta nasącz kilkoma łyżkami herbaty. Po całości rozsmaruj powidła. W kolejnym kroku rozsmaruj ⅔ bitej śmietany. Na warstwę bitej śmietany połóż górny blat, nasącz go lekko herbatą. Na nim rozsmaruj polewę czekoladową.

Ciasto włóż do stężenia do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto, podziel na porcje. Każdą z nich udekoruj bitą śmietaną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych