Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy hamburger

Opis wykonania

Takim burgerem chyba żadne dziecko nie pogardzi ;) Przygotowany od bułki aż po kotleta w domowej kuchni, z pewnością będzie zdrową alternatywą.

Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte. Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego. Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby były chrupiące. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem. Smacznego!