Domowy hamburger
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Takim burgerem chyba żadne dziecko nie pogardzi ;) Przygotowany od bułki aż po kotleta w domowej kuchni, z pewnością będzie zdrową alternatywą.
Składniki
500 g mięso mielone
1 szt. jajko
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 łyżeczka musztarda
1 łyżeczka sól
1 szczypta pieprz
ser żółty
1 szt. cebula
pomidor, sałata,
sos czosnkowy/majonez
keczup, musztarda
4 szt. bułki
Domowy hamburger
Domowy hamburger
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Schłodzone wcześniej mięso przełóż do miski. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wbij jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, musztardę, sól oraz pieprz. Całość dobrze wymieszaj ( najlepiej ręką). Następnie dodaj ok 50 ml bardzo zimnej wody i ręką wyrabiaj podobnie jak ciasto drożdżowe przez 5-10 min aż poczujesz że staje się gładkie i zwarte.
Z gotowej masy mięsnej uformuj płaskie kotlety i zgrilluj lub usmaż na patelni z każdej strony przez ok 5 min. Pod koniec grillowania na kotlety połóż po jednym plastrze sera żółtego.
Przed podaniem bułki przekrój ją na pół i delikatnie podpiecz, tak aby były chrupiące. Następnie obie części po wewnętrznej stronie posmaruj sosem czosnkowym lub majonezem. Na dolną część połóż sałatę, następnie kotleta z serem, musztardę, keczup, prążki cebuli, plaster pomidora i drugą część bułki z sosem.
Smacznego!
Komentarze