Domowy sok z jagód bez cukru
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Zastosowanie janginizacji podczas przygotowywania domowych przetworów z owoców pozwala uniknąć dodawania cukru. Dzięki temu przetwory z jagód smakują wyśmienicie bez dodatku cukru!
Składniki
2 szklanki jagód
2 szczypty soli (np. himalajskiej, kłodawskiej)
Domowy sok z jagód bez cukru
Domowy sok z jagód bez cukru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Lipiec to czas jagód. Jak przedłużyć ich trwałość, by móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez cały rok? Zastosuj janginizację, czyli duszenie owoców w ich własnym soku, a potem delektuj się świeżym smakiem jagód w daniach słodkich oraz wytrawnych.
Opis przygotowania:
- Wyparz wrzątkiem dwa słoiki.
- Wlej wodę do garnka, do połowy jego wysokości.
- Owoce oczyść z listków i dokładnie umyj.
- Owoce przełóż do słoików i dodaj do każdego po szczypcie soli.
- Zakręć słoiki (nie do końca) i umieść w garnku z gotującą wodą.
- Pasteryzuj słoiki około 15 minut.
- Wyjmij słoiki, dokręć i zawiń w ściereczkę.
- Odstaw do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.
TIP
- Jagody to bogactwo witamin i antyoksydantów. Pomagają w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, korzystnie wpływają na wzrok i usuwają wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia.
- Domowy sok z jagód to nie tylko dodatek do deserów czy sosów – nasze babcie stosowały go jako antidotum na dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołane zatruciami.
Komentarze