Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sok z jagód bez cukru

Opis wykonania

Zastosowanie janginizacji podczas przygotowywania domowych przetworów z owoców pozwala uniknąć dodawania cukru. Dzięki temu przetwory z jagód smakują wyśmienicie bez dodatku cukru!

Lipiec to czas jagód. Jak przedłużyć ich trwałość, by móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez cały rok? Zastosuj janginizację, czyli duszenie owoców w ich własnym soku, a potem delektuj się świeżym smakiem jagód w daniach słodkich oraz wytrawnych.

Opis przygotowania:

  1. Wyparz wrzątkiem dwa słoiki.
  2. Wlej wodę do garnka, do połowy jego wysokości.
  3. Owoce oczyść z listków i dokładnie umyj.
  4. Owoce przełóż do słoików i dodaj do każdego po szczypcie soli.
  5. Zakręć słoiki (nie do końca) i umieść w garnku z gotującą wodą.
  6. Pasteryzuj słoiki około 15 minut.
  7. Wyjmij słoiki, dokręć i zawiń w ściereczkę.
  8. Odstaw do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

TIP

  • Jagody to bogactwo witamin i antyoksydantów. Pomagają w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, korzystnie wpływają na wzrok i usuwają wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia.
  • Domowy sok z jagód to nie tylko dodatek do deserów czy sosów – nasze babcie stosowały go jako antidotum na dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołane zatruciami.