Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zastosowanie janginizacji podczas przygotowywania domowych przetworów z owoców pozwala uniknąć dodawania cukru. Dzięki temu przetwory z jagód smakują wyśmienicie bez dodatku cukru!

Składniki

2 szklanki jagód
2 szczypty soli (np. himalajskiej, kłodawskiej)

Opis wykonania

Lipiec to czas jagód. Jak przedłużyć ich trwałość, by móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez cały rok? Zastosuj janginizację, czyli duszenie owoców w ich własnym soku, a potem delektuj się świeżym smakiem jagód w daniach słodkich oraz wytrawnych.

Opis przygotowania:

  1. Wyparz wrzątkiem dwa słoiki.
  2. Wlej wodę do garnka, do połowy jego wysokości.
  3. Owoce oczyść z listków i dokładnie umyj.
  4. Owoce przełóż do słoików i dodaj do każdego po szczypcie soli.
  5. Zakręć słoiki (nie do końca) i umieść w garnku z gotującą wodą.
  6. Pasteryzuj słoiki około 15 minut.
  7. Wyjmij słoiki, dokręć i zawiń w ściereczkę.
  8. Odstaw do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

TIP

  • Jagody to bogactwo witamin i antyoksydantów. Pomagają w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, korzystnie wpływają na wzrok i usuwają wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia.
  • Domowy sok z jagód to nie tylko dodatek do deserów czy sosów – nasze babcie stosowały go jako antidotum na dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołane zatruciami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Warto zbierać o wschodzie słońca, wtedy są najsłodsze :) polecam :)
zielone_obloczki
Super, że bez cukru 😁