Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sok z jagód bez cukru

Opis wykonania

Zastosowanie janginizacji podczas przygotowywania domowych przetworów z owoców pozwala uniknąć dodawania cukru.

Lipiec to czas jagód. Jak przedłużyć ich trwałość, by móc cieszyć się niepowtarzalnym smakiem przez cały rok? Zastosuj janginizację, czyli duszenie owoców w ich własnym soku, a potem delektuj się świeżym smakiem jagód w daniach słodkich oraz wytrawnych.



Opis przygotowania:



  1. Wyparz wrzątkiem dwa słoiki.

  2. Wlej wodę do garnka, do połowy jego wysokości.

  3. Owoce oczyść z listków i dokładnie umyj.

  4. Owoce przełóż do słoików i dodaj do każdego po szczypcie soli.

  5. Zakręć słoiki (nie do końca) i umieść w garnku z gotującą wodą.

  6. Pasteryzuj słoiki około 15 minut.

  7. Wyjmij słoiki, dokręć i zawiń w ściereczkę.

  8. Odstaw do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia.

TIP



  • Jagody to bogactwo witamin i antyoksydantów. Pomagają w utrzymaniu gospodarki wodnej organizmu, korzystnie wpływają na wzrok i usuwają wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia.

  • Domowy sok z jagód to nie tylko dodatek do deserów czy sosów – nasze babcie stosowały go jako antidotum na dolegliwości ze strony układu pokarmowego wywołane zatruciami.