Prosty w przygotowaniu dodatek do placków, tacos, a nawet do pieczywa.
Dla miłośników ostrości, ale i dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Bo ostre papryczki nie tylko nadają smaku. Nawet niewielki dodatek sosu do potraw meksykańskich ma korzystny wpływ na zdrowie.
Opis przygotowania:
- Papryczki pozbaw gniazd nasiennych i przekręć warzywa przez maszynkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do papryczek.
- Dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier, pół szklanki wody i rozmieszaj.
- Składniki włóż do rondla i postaw na wolnym ogniu.
- Gotuj kilka minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i znów zagotuj.
- Sos możesz zblendować na gładko lub pozostawić z drobnymi kawałkami papryczek.
- Gorący sos przelej do słoika i zakręć szczelnie.
TIP DIETETYCZNY
- Najbardziej znanym składnikiem papryczek jest kapsaicyna. Jest ona odpowiedzialna za odczucie ostrości, przyprawionych papryczkami potraw. Ale to nie wszystko – kapsaicyna, według wielu badań, ma szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe. Przypisuje się jej także zdolność obniżania stężenia glukozy we krwi, zatem może odgrywać ważną rolę w profilaktyce czy terapii cukrzycy.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do domowego sosu chili skorzystaj z niskich poziomów mocy 1-3.