Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy sos chili

Domowy sos chili

Opis wykonania

20 min
Łatwe
dla 4 osób

Prosty w przygotowaniu dodatek do placków, tacos, a nawet do pieczywa.

Dla miłośników ostrości, ale i dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Bo ostre papryczki nie tylko nadają smaku. Nawet niewielki dodatek sosu do potraw meksykańskich ma korzystny wpływ na zdrowie.



Opis przygotowania:



  1. Papryczki pozbaw gniazd nasiennych i przekręć warzywa przez maszynkę.

  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do papryczek.

  3. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier, pół szklanki wody i rozmieszaj.

  4. Składniki włóż do rondla i postaw na wolnym ogniu.

  5. Gotuj kilka minut, następnie dodaj koncentrat pomidorowy i znów zagotuj.

  6. Sos możesz zblendować na gładko lub pozostawić z drobnymi kawałkami papryczek.

  7. Gorący sos przelej do słoika i zakręć szczelnie.

TIP DIETETYCZNY



  • Najbardziej znanym składnikiem papryczek jest kapsaicyna. Jest ona odpowiedzialna za odczucie ostrości, przyprawionych papryczkami potraw. Ale to nie wszystko – kapsaicyna, według wielu badań, ma szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe. Przypisuje się jej także zdolność obniżania stężenia glukozy we krwi, zatem może odgrywać ważną rolę w profilaktyce czy terapii cukrzycy.

TIP TECHNICZNY



  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do domowego sosu chili skorzystaj z niskich poziomów mocy 1-3.

 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz – co wiesz o kuchni włoskiej?

Kiedy zwykle podaje się antipasti?