Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Dorsz w sosie śmietanowym z kurkami i jarmużem.

Dorsz w sosie śmietanowym z kurkami i jarmużem.
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dorsz smażony, mięso ryby jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Sos do ryby, zwłaszcza śmietanowy, to doskonały wybór!

Składniki

400 g dorsz filet
250 g kurki
100 g jarmuż zielony ( umyty, krojony)
200 g śmietana 18%
czosnek ( 2 ząbki)
2 łyżka masło osełkowe
3 łyżka oliwa z oliwek
do smaku szczypta sól i pieprz

Opis wykonania

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek i po chwili dodajemy dokładnie umyty i poszatkowany jarmuż. Dusimy 3 minuty aż stanie się miękki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy umyte kurki i smażymy, aż się zrumienią. Po czym dodajemy śmietanę i i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 – 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie sos kurkowy i gotuj jeszcze przez minutę. Filet dorsza kroimy na 3 kawałki, każdy doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, układamy na niej (skórą do dołu) porcje ryby i smażymy kilka minut z obu stron. Na talerzu rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami i duszonym jarmużem. Porcję ryby polewamy ciepłym sosem kurkowym. Jako dodatek dodaję na talerz odrobinę musu z borówki brusznicy i świeży rozmaryn.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Delikatna ryba, podkręcona wyśmienitymi dodatkami!
Pafwvcio
Dodałem śmietanę 12% i wyszło super! polecam!