Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dorsz w sosie śmietanowym z kurkami i jarmużem.

Opis wykonania

Dorsz smażony, mięso ryby jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Sos do ryby, zwłaszcza śmietanowy, to doskonały wybór!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy poszatkowany czosnek i po chwili dodajemy dokładnie umyty i poszatkowany jarmuż. Dusimy 3 minuty aż stanie się miękki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy umyte kurki i smażymy, aż się zrumienią. Po czym dodajemy śmietanę i i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 – 20 minut, aż grzyby będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie sos kurkowy i gotuj jeszcze przez minutę. Filet dorsza kroimy na 3 kawałki, każdy doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, układamy na niej (skórą do dołu) porcje ryby i smażymy kilka minut z obu stron. Na talerzu rybę podajemy z pieczonymi ziemniakami i duszonym jarmużem. Porcję ryby polewamy ciepłym sosem kurkowym. Jako dodatek dodaję na talerz odrobinę musu z borówki brusznicy i świeży rozmaryn.