Dorsz z jarmużem
2 porcje
20 min
Łatwe
Prosty i szybki obiad z rybą w roli głównej.
Składniki
2 szt. filety z dorsza atlantyckiego
3 garść liści jarmużu
100 g kaszy jęczmiennej
2-3 szt. plasterki masła
1 łyżka soku z cytryny
koperek, sól pieprz
1 łyżka sezamu
Dorsz z jarmużem
Dorsz z jarmużem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ten obiad to uczta dla wszystkich zmysłów. Delikatne mięso ryby wręcz rozpływające się w ustach doskonale komponuje się z lekko chrupiącym jarmużem.
Opis wykonania
Filety skrop cytryną, dopraw koperkiem, solą i pieprzem, ułoż na wierzchu masło i piecz w piekarniku przez 15 minut. Kasze ugotuj na sypko. Jarmuż blanszuj przez około 2-3 minuty. Całość nałóż na talerz warstwami kasza – jarmuż – dorsz. Wierzch ryby posyp ziarnami sezamu.
TIP
Ziarna sezamu możesz zamienić na prażoną czarnuszkę, a liście jarmużu na szpinak.
Komentarze