Dorsz z młodymi warzywami i kaszą jaglaną
2 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Dorsz z młodymi warzywami i kaszą jaglaną
Dorsz z młodymi warzywami i kaszą jaglaną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sposób przygotowania:
1. Dorsz: rybę doprawiamy tymiankiem, pieprzem, skórką z cytryny, skrapiamy oliwa i odkładamy do zamarynowania.
2. Kasza jaglana. - zalewamy kaszę zimną wodą i odstawiamy na 5 min - nastawiamy wodę, w której będzie gotowana kasza - 2 razy więcej niż kaszy - następnie wylewamy kaszę na sito i płuczemy pod zimna wodą - przepłukaną kaszę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 15 min
3. Warzywa: - Marchewki i buraczki dokładnie myjemy (nie obieramy), odcinamy natkę i liście pozostawiając około 2 cm. Następnie gotujemy osobno w wodzie na półtwardo. Po wyciągnięciu z wody przelewamy lodowatą wodą. Fasolkę myjemy, cukinię myjemy i kroimy w długie paski następnie warzywa blanszujemy. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy masło, ząbek czosnku, miód, sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałązkę tymianku chwilę gotujemy aby powstał sos, a smaki się wymieszały. Do powstałego sosu dodajemy marchewki i fasolkę - wszystko razem gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągamy marchewkę i fasolkę, a do pozostałego na patelni sosu wrzucamy podgotowane buraczki - gotujemy w sosie do miękkości (buraczki trzeba gotować osobno aby nie zafarbowały pozostałych warzyw).
4. W międzyczasie smażymy dorsza: na rozgrzaną patelnię układamy kawałek papieru do pieczenia skrapiamy go oliwą, dorsza solimy i kładziemy na papierze, smażymy z obu stron po 2-3 min.
5. Na talerz wykładamy kaszę, układamy warzywa, dorsza, dekorujemy gałązką tymianku, listkami botwinki, świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny. Smacznego!
Komentarze