Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Dorsz z młodymi warzywami i kaszą jaglaną

Dorsz z młodymi warzywami i kaszą jaglaną
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Soczysty dorsz, kasza jaglana i chrupiące warzywa - idealna propozycja na zdrowy obiad z rybą.

Składniki

300 g 2 kawałki dorsza (100-150 g na porcję)
sól, świeżo mielony pieprz
1/2 szt. cytryna - sok i skórka
4 łyżka oliwa z oliwek
1 garść świeży tymianek
50 g kasza jaglana
4 szt. małe buraczki z botwinką
4 szt. młode marchewki
10 szt. fasolka szparagowa
1 szt. malutka cukinia żółta
1 szt. ząbek czosnku
1,5 łyżka masło
1 łyżka miód

Opis wykonania

Sposób przygotowania:

1. Dorsz: rybę doprawiamy tymiankiem, pieprzem, skórką z cytryny, skrapiamy oliwa i odkładamy do zamarynowania.

2. Kasza jaglana. - zalewamy kaszę zimną wodą i odstawiamy na 5 min - nastawiamy wodę, w której będzie gotowana kasza - 2 razy więcej niż kaszy - następnie wylewamy kaszę na sito i płuczemy pod zimna wodą - przepłukaną kaszę wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 15 min

3. Warzywa: - Marchewki i buraczki dokładnie myjemy (nie obieramy), odcinamy natkę i liście pozostawiając około 2 cm. Następnie gotujemy osobno w wodzie na półtwardo. Po wyciągnięciu z wody przelewamy lodowatą wodą. Fasolkę myjemy, cukinię myjemy i kroimy w długie paski następnie warzywa blanszujemy. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy masło, ząbek czosnku, miód, sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałązkę tymianku chwilę gotujemy aby powstał sos, a smaki się wymieszały. Do powstałego sosu dodajemy marchewki i fasolkę - wszystko razem gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie wyciągamy marchewkę i fasolkę, a do pozostałego na patelni sosu wrzucamy podgotowane buraczki - gotujemy w sosie do miękkości (buraczki trzeba gotować osobno aby nie zafarbowały pozostałych warzyw).

4. W międzyczasie smażymy dorsza: na rozgrzaną patelnię układamy kawałek papieru do pieczenia skrapiamy go oliwą, dorsza solimy i kładziemy na papierze, smażymy z obu stron po 2-3 min.

5. Na talerz wykładamy kaszę, układamy warzywa, dorsza, dekorujemy gałązką tymianku, listkami botwinki, świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych