Dorsz z pieczonym kalafiorem
2 porcje
45 min
Łatwe
Lekki, a zarazem pożywny obiad idealny na upalne dni.
Składniki
2 filety z dorsza
1 kalafior
½ cytryny
½ pęczka koperku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
1 szczypta pieprzu cytrynowego
Sól do smaku
Dorsz z pieczonym kalafiorem
Dorsz z pieczonym kalafiorem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zarówno dorsz jak i kalafior mają delikatny i stonowany smak, dlatego aby danie było ciekawsze i zaskakiwało smakiem potrzebne są wyraziste przyprawy, które wprowadzą balans do dania.
Opis przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
- Z papryki, oregano, pomidorów oraz pieprzu cytrynowego przygotuj mieszankę w misce. Różyczki kalafiora skrop oliwą, a następnie obtocz w mieszance przypraw.
- Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrop je oliwą i posyp posiekanym koperkiem. Na koniec ułóż plasterki cytryny.
- Dorsza oraz kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.
TIP
- Zamiast dorsza możesz przygotować pstrąga lub łososia.
- Do mieszanki przypraw możesz dodać również bazylię oraz czosnek.
Komentarze