Lekki, a zarazem pożywny obiad idealny na upalne dni.
Zarówno dorsz jak i kalafior mają delikatny i stonowany smak, dlatego aby danie było ciekawsze i zaskakiwało smakiem potrzebne są wyraziste przyprawy, które wprowadzą balans do dania.
Opis przygotowania:
- Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
- Z papryki, oregano, pomidorów oraz pieprzu cytrynowego przygotuj mieszankę w misce. Różyczki kalafiora skrop oliwą, a następnie obtocz w mieszance przypraw.
- Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrop je oliwą i posyp posiekanym koperkiem. Na koniec ułóż plasterki cytryny.
- Dorsza oraz kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.
TIP
- Zamiast dorsza możesz przygotować pstrąga lub łososia.
- Do mieszanki przypraw możesz dodać również bazylię oraz czosnek.