Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Dorsz z pieczonym kalafiorem

Dorsz z pieczonym kalafiorem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki, a zarazem pożywny obiad idealny na upalne dni.

Składniki

2 filety z dorsza
1 kalafior
½ cytryny
½ pęczka koperku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka oregano
1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku
1 szczypta pieprzu cytrynowego
Sól do smaku

Opis wykonania

Zarówno dorsz jak i kalafior mają delikatny i stonowany smak, dlatego aby danie było ciekawsze i zaskakiwało smakiem potrzebne są wyraziste przyprawy, które wprowadzą balans do dania.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
  2. Z papryki, oregano, pomidorów oraz pieprzu cytrynowego przygotuj mieszankę w misce. Różyczki kalafiora skrop oliwą, a następnie obtocz w mieszance przypraw.
  3. Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrop je oliwą i posyp posiekanym koperkiem. Na koniec ułóż plasterki cytryny.
  4. Dorsza oraz kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.

TIP

  • Zamiast dorsza możesz przygotować pstrąga lub łososia.
  • Do mieszanki przypraw możesz dodać również bazylię oraz czosnek.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych