Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dorsz z pieczonym kalafiorem

Opis wykonania

Lekki, a zarazem pożywny obiad idealny na upalne dni.

Zarówno dorsz jak i kalafior mają delikatny i stonowany smak, dlatego aby danie było ciekawsze i zaskakiwało smakiem potrzebne są wyraziste przyprawy, które wprowadzą balans do dania.

Opis przygotowania:

  1. Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Podgotuj w osolonej wodzie, aby lekko zmiękły.
  2. Z papryki, oregano, pomidorów oraz pieprzu cytrynowego przygotuj mieszankę w misce. Różyczki kalafiora skrop oliwą, a następnie obtocz w mieszance przypraw.
  3. Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie skrop je oliwą i posyp posiekanym koperkiem. Na koniec ułóż plasterki cytryny.
  4. Dorsza oraz kalafiora piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 10-15 minut.

TIP

  • Zamiast dorsza możesz przygotować pstrąga lub łososia.
  • Do mieszanki przypraw możesz dodać również bazylię oraz czosnek.

Bosch do kuchni