Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z jagodami

Opis wykonania

Szukacie przepisu na najlepsze jagodzianki na świecie? Idealnie puszyste ciasto drożdżowe, chrupiąca kruszonka i niezastąpione, pełne jagód wnętrze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Drożdżówki z jagodami - krok 1

Przygotowanie:

Jagody wymieszaj z cukrem i mąką, odstaw. Połącz ze sobą składniki kruszonki i odstaw do lodówki.

Przygotuj zaczyn: pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj. Zostaw na ok. 20 minut (objętość powinna się kilkukrotnie powiększyć).

Drożdżówki z jagodami - krok 2

Do misy robota przełóż zczyn, dodaj pozostałe składniki, użyj programu automatycznego wyrabiania ciasta drożdżowego. Misę z wyrobionym ciastem postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia ok.1,5 godziny.

Drożdżówki z jagodami - krok 3

Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułki, po czym z każdej z nich uformuj płaski placek – na środku niego połóż łyżkę jagód, zamykaj bułki jak pierogi, dosyć dokładnie. Delikatnie uformuj kształt bułek, układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia ok. 30–40 minut.

Po wyrośnięciu górę i boki każdej bułki przesmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku na funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Bosch do kuchni