Drożdżówki z jagodami
6 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Wartości odżywcze
Drożdżówki z jagodami
Drożdżówki z jagodami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Jagody wymieszaj z cukrem i mąką, odstaw. Połącz ze sobą składniki kruszonki i odstaw do lodówki.
Przygotuj zaczyn: pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj. Zostaw na ok. 20 minut (objętość powinna się kilkukrotnie powiększyć).
Do misy robota przełóż zczyn, dodaj pozostałe składniki, użyj programu automatycznego wyrabiania ciasta drożdżowego. Misę z wyrobionym ciastem postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia ok.1,5 godziny.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułki, po czym z każdej z nich uformuj płaski placek – na środku niego połóż łyżkę jagód, zamykaj bułki jak pierogi, dosyć dokładnie. Delikatnie uformuj kształt bułek, układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia ok. 30–40 minut.
Po wyrośnięciu górę i boki każdej bułki przesmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku na funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Komentarze