Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Szukacie przepisu na najlepsze jagodzianki na świecie? Idealnie puszyste ciasto drożdżowe, chrupiąca kruszonka i niezastąpione, pełne jagód wnętrze. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 ml mleka
70g cukru
70 g masła
30 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
rozmącone jajko do posmarowania
Nadzienie:
250 g jagód
2 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki masła
1 łyżka cukru

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
404.2 kcal
Tłuszcz
14.9 g
Węglowodany
59.2 g
Błonnik
8.2 g
Białko
2.8 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Jagody wymieszaj z cukrem i mąką, odstaw. Połącz ze sobą składniki kruszonki i odstaw do lodówki.

Przygotuj zaczyn: pokrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlej ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszaj. Zostaw na ok. 20 minut (objętość powinna się kilkukrotnie powiększyć).

Krok 2

Do misy robota przełóż zczyn, dodaj pozostałe składniki, użyj programu automatycznego wyrabiania ciasta drożdżowego. Misę z wyrobionym ciastem postaw w ciepłym miejscu, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia ok.1,5 godziny.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Z wyrośniętego ciasta formuj okrągłe bułki, po czym z każdej z nich uformuj płaski placek – na środku niego połóż łyżkę jagód, zamykaj bułki jak pierogi, dosyć dokładnie. Delikatnie uformuj kształt bułek, układaj złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostaw do wyrośnięcia ok. 30–40 minut.

Po wyrośnięciu górę i boki każdej bułki przesmaruj rozmąconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku na funkcji termoobieg w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Przepis super u mnie z mrożonymi jagodami bez kruszonki
Marta
Pyszny smak lata :)
Magda G
Trochę zmodyfikowałam przepis na ciasto, dużo masła i drożdży, obawiałam się czy wyjdzie ok.
Magda G
Jagodzianki robiłam z mrożonych jagód, formowałam z rozwałkowanego placka ciasta w miseczce posypanej mąką, polecam ten sposób, jest łatwiej, szczególnie jak chcemy zmieścić więcej jagód.
Aleksandra Pępek
W moim przepisie z lukrem. Rewelacja!
ewaregina
Smaczniejszych nie kupicie!
Toporkiewicz
zmieszałam borówki z malinami, wyszły pycha
Maria Izabela
Polecam zrobić więcej kruszonki niż jest w przepisie
Toporkiewicz
Warto zrobić!
Rene
I jak tu nie kochać spędzania czasu w kuchni, kiedy takie smakołyki można wyczarować! Jagodzianki pyyyycha!
bsylvia
Super przepis, wybrałam lukier. Bardzo polecam!
Bacardi
Wychodzą obłędne, lepsze niż w piekarni
PedroPedro
Takich jagodzianek nie można kupić w żadnym sklepie. Palce lizać
anlovi
Pyszne i mięciutkie drożdżówki.
Aleksandra J
Z kruszonką najlepsze ☺️
Testerka84
Bardzo smaczne
Lalaxo
Mniam mniam mniam.
Ancyna
Fajny przepis, pyszne bułeczki borówkowe
Lalaxo
No coś wspaniałego!