Drożdżówki z powidłami
![Drożdżówki z powidłami](https://akademiasmaku.pl/storage/7748/conversions/drozdzowki-z-powidlami-4923-single.webp)
4 porcje
100 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Drożdżówki z powidłami
Drożdżówki z powidłami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9668/conversions/ghCnY9Gl7u9Ga6-thumb.webp)
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9669/conversions/BjFn7eHbUg5f9a-thumb.webp)
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę cukru, żółtka, masło i wyrabiamy robotem aż do uzyskania elastycznego ciasta. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5.
Miskę z wyrobionym ciastem odpinamy od robota, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie ciasto dzielimy na 6 części.
Porada
Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym MUM5 marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9670/conversions/p4O2N8XI6hiCGE-thumb.webp)
Na każdy uformowany placuszek nakładamy 1 łyżkę powideł śliwkowych i zawijamy formując kształtną bułeczkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy gotowe bułeczki i po przykryciu ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9671/conversions/hShb5vP5INNxrt-thumb.webp)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190°C bez termoobiegu) na około 20 minut, aż się pięknie zarumienią.
Komentarze