


Lubisz, gdy cały dom jest wypełniony zapachem domowych wypieków? Mam dla Ciebie przepis na najlepsze bułeczki drożdżowe pod słońcem, które znikają z talerzy w mgnieniu oka!
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, resztę cukru, żółtka, masło i wyrabiamy robotem aż do uzyskania elastycznego ciasta. W odmierzeniu właściwej ilości składników pomoże wbudowana waga w robocie kuchennym MUM5.
Miskę z wyrobionym ciastem odpinamy od robota, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie ciasto dzielimy na 6 części.
Na każdy uformowany placuszek nakładamy 1 łyżkę powideł śliwkowych i zawijamy formując kształtną bułeczkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy gotowe bułeczki i po przykryciu ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z odrobiną wody.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190°C bez termoobiegu) na około 20 minut, aż się pięknie zarumienią.