Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Dynia w occie jabłkowym na zimę

Dynia w occie jabłkowym na zimę
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Marynowany dodatek do obiadu lub sałatki.

Składniki

1/4 dyni
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu jabłkowego
Szczypta cynamonu, imbiru, goździków, pieprzu i gorczycy
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

Opis wykonania

Tradycyjna receptura zakłada wykorzystanie octu spirytusowego, natomiast w tym przepisie użyjemy bardziej aromatycznego octu jabłkowego.

Opis przygotowania:

  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę lub słupki i umieść w wyparzonym słoiku.
  2. Wodę połącz z octem, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru oraz soli.
  3. Dynię zalej zalewą octową, szczelnie zamknij słoik i pasteryzuj około 20 minut.
  4. Słoik postaw do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY

  • Ocet jabłkowy od dawna znany jest jako środek konserwujący pochodzenia naturalnego oraz sposób na niestrawność. Ocet z jabłek charakteryzuje się zawartością pektyn, witaminy E i potasu. Pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, ma korzystny wpływ na stężenie glukozy we krwi, a także może być stosowany w chorobach skóry czy układu kostnego (w stosowaniu zewnętrznym). Warto dodać go do codziennego menu jako zamiennik tradycyjnego octu spirytusowego, szczególnie w przypadku nadwrażliwości na ocet spirytusowy
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Super dodatek do wielu potraw