Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dynia w occie jabłkowym na zimę

Dynia w occie jabłkowym na zimę

Opis wykonania

45 min
Łatwe
dla 4 osób

Marynowany dodatek do obiadu lub sałatki.

Tradycyjna receptura zakłada wykorzystanie octu spirytusowego, natomiast w tym przepisie użyjemy bardziej aromatycznego octu jabłkowego.



Opis przygotowania:



  1. Dynię obierz, pokrój w kostkę lub słupki i umieść w wyparzonym słoiku.

  2. Wodę połącz z octem, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru oraz soli.

  3. Dynię zalej zalewą octową, szczelnie zamknij słoik i pasteryzuj około 20 minut.

  4. Słoik postaw do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.

TIP DIETETYCZNY



  • Ocet jabłkowy od dawna znany jest jako środek konserwujący pochodzenia naturalnego oraz sposób na niestrawność. Ocet z jabłek charakteryzuje się zawartością pektyn, witaminy E i potasu. Pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, ma korzystny wpływ na stężenie glukozy we krwi, a także może być stosowany w chorobach skóry czy układu kostnego (w stosowaniu zewnętrznym). Warto dodać go do codziennego menu jako zamiennik tradycyjnego octu spirytusowego, szczególnie w przypadku nadwrażliwości na ocet spirytusowy

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - akcesoria kuchenne

Co oznacza nazwa utensylia?