Marynowany dodatek do obiadu lub sałatki.
Tradycyjna receptura zakłada wykorzystanie octu spirytusowego, natomiast w tym przepisie użyjemy bardziej aromatycznego octu jabłkowego.
Opis przygotowania:
- Dynię obierz, pokrój w kostkę lub słupki i umieść w wyparzonym słoiku.
- Wodę połącz z octem, dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj aż do rozpuszczenia cukru oraz soli.
- Dynię zalej zalewą octową, szczelnie zamknij słoik i pasteryzuj około 20 minut.
- Słoik postaw do góry dnem i odstaw do wystygnięcia.
TIP DIETETYCZNY
- Ocet jabłkowy od dawna znany jest jako środek konserwujący pochodzenia naturalnego oraz sposób na niestrawność. Ocet z jabłek charakteryzuje się zawartością pektyn, witaminy E i potasu. Pomaga w schorzeniach dróg oddechowych, ma korzystny wpływ na stężenie glukozy we krwi, a także może być stosowany w chorobach skóry czy układu kostnego (w stosowaniu zewnętrznym). Warto dodać go do codziennego menu jako zamiennik tradycyjnego octu spirytusowego, szczególnie w przypadku nadwrażliwości na ocet spirytusowy