Dyniowo-cynamonowe bułeczki
4 porcje
Średnie
Dyniowe zawijańce z cynamonowo-imbirowym akcentem oraz niebiańskim smakiem palonego masła - idealne nie tylko na jesienne podwieczorki lub śniadania.
Składniki
3/4 szklanka mleko 3%
2 i 1/4 łyżeczka drożdże instant
1/2 szklanka cukier
1 szklanka pure z dyniowego
1/4 szklanka rozpuszczonego masła
3 szt. jaja
1 łyżeczka sól
6 szklanka mąka pszenne
1/2 szklanka masło
1 szklanka brązowy cukier
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka mielony imbir
1/2 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szt. żółtko
1/2 szklanka mleko
Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, miksujemy na pure
2. Ciasto - 3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut
3. W misce miksera ucieramy pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli
4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy, dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach
5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 i 1/2 godziny
6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rumienimy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia
7. Mieszamy cukier z przyprawami
8. Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm
9. Smarujemy ciasto zrumienionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami, zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy ok 2 cm przestrzeni, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek, pieczemy ok 25 min
Komentarze