Dyniowo-cynamonowe bułeczki
 
                                            4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
                    Dyniowe zawijańce z cynamonowo-imbirowym akcentem oraz niebiańskim smakiem palonego masła - idealne nie tylko na jesienne podwieczorki lub śniadania.
                
                Składniki
3/4 szklanka mleko 3%
                                                            2 i 1/4  łyżeczka drożdże instant
                                                            1/2  szklanka cukier
                                                            1 szklanka pure z dyniowego
                                                            1/4 szklanka rozpuszczonego masła
                                                            3 szt. jaja
                                                            1 łyżeczka sól
                                                            6 szklanka mąka pszenne
                                                            1/2  szklanka masło
                                                            1 szklanka brązowy cukier
                                                            1 łyżeczka cynamon
                                                            1 łyżeczka mielony imbir
                                                            1/2 łyżeczka mielonych goździków
                                                            1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
                                                            1/2 łyżeczka przyprawy korzennej
                                                            1 szt. żółtko
                                                            1/2  szklanka mleko
                                                    Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Dyniowo-cynamonowe bułeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, miksujemy na pure
2. Ciasto -  3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut
3. W misce miksera ucieramy  pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli
4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy, dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach
5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 i 1/2 godziny
6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rumienimy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia
7. Mieszamy cukier z przyprawami
8. Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm
9. Smarujemy ciasto zrumienionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami, zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy ok 2 cm przestrzeni, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min
10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek, pieczemy ok 25 min
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze