Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dyniowo-cynamonowe bułeczki

Opis wykonania

Dyniowe zawijańce z cynamonowo-imbirowym akcentem oraz niebiańskim smakiem palonego masła - idealne nie tylko na jesienne podwieczorki lub śniadania.

1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, miksujemy na pure 2. Ciasto -  3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut 3. W misce miksera ucieramy pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli 4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy, dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach 5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rumienimy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia 7. Mieszamy cukier z przyprawami 8. Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm 9. Smarujemy ciasto zrumienionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami, zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy ok 2 cm przestrzeni, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min 10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek, pieczemy ok 25 min