Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dyniowe zawijańce z cynamonowo-imbirowym akcentem oraz niebiańskim smakiem palonego masła - idealne nie tylko na jesienne podwieczorki lub śniadania.

Składniki

3/4 szklanka mleko 3%
2 i 1/4 łyżeczka drożdże instant
1/2 szklanka cukier
1 szklanka pure z dyniowego
1/4 szklanka rozpuszczonego masła
3 szt. jaja
1 łyżeczka sól
6 szklanka mąka pszenne
1/2 szklanka masło
1 szklanka brązowy cukier
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka mielony imbir
1/2 łyżeczka mielonych goździków
1/2 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczka przyprawy korzennej
1 szt. żółtko
1/2 szklanka mleko

Opis wykonania

1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 min, miksujemy na pure 2. Ciasto -  3/4 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut 3. W misce miksera ucieramy pure z dyni, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki roztopionego masła, 3 jajka i 1 łyżeczkę soli 4. Do mieszaniny drożdży i mleka dodajemy 2 łyżki mąki, przelewamy do większej miski i miksujemy, dodajemy mieszaninę dyniową, oraz mąkę w dwóch partiach 5. Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 i 1/2 godziny 6. Nadzienie - 1/2 szklanki masła rumienimy w rondelku, odstawiamy do wystygnięcia 7. Mieszamy cukier z przyprawami 8. Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok 30/20 cm 9. Smarujemy ciasto zrumienionym masłem i posypujemy cukrem z przyprawami, zwijamy ciasto wzdłuż długiego boku, ostrym nożem kroimy plastry o grubości ok 5 cm, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, pozostawiamy ok 2 cm przestrzeni, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min 10. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, żółtko roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy wierzch bułeczek, pieczemy ok 25 min
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyśmienite. Serdecznie polecam przepis
Nastassia Mamaieva
U mnie na bogato, dodatkowo z kremem i orzechami włoskimi 👍
damdlani
Idealne na jesień za oknem!
Maria Izabela
Idealnie na jesień - kiedy jest sezon na dynie
Ki_dzieek2
Jesienna uczta 😄😄
Lalaxo
In proces ;D czuć aromant w całym domu
fiziowaaa
Polecam- niebo w gębie!
Ewusia1222
Ja układam zawijańce w formie i wychodzi całe ciasto. Polecam spróbować.
Aleksandra J
Bardzo dobre 😊
bsylvia
Dyniowo-cynamonowe bułeczki bardzo dobre - polecam!