Dyniowy piernik
Opis wykonania
Ciasto dyniowe niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.
Po upieczeniu ciasta aromat piernika roznosi się po całym domu i zachęca każdego do zajrzenia do kuchni.
Opis przygotowania:
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy zrobi się miękka, wyciągnij ją z piekarnika, przestudź, a następnie rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem.
- Masło rozpuść w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli dodaj do nich przestudzone masło, orzechy, mąkę, przyprawę, a na koniec dynię. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.
- Białka ubij na sztywną pianę i ręcznie wymieszaj z masą dyniową.
- Ciasto przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
TIP
- Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną, inną lub na mielone orzechy.
- Zamiast wyścielać foremkę papierem do pieczenia, możesz posypać ją kakao lub przyprawą do piernika.