Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Dyniowy piernik

Dyniowy piernik

Opis wykonania

Łatwe
dla 8 osób

Ciasto dyniowe niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.

Po upieczeniu ciasta aromat piernika roznosi się po całym domu i zachęca każdego do zajrzenia do kuchni.



Opis przygotowania:



  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy zrobi się miękka, wyciągnij ją z piekarnika, przestudź, a następnie rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem.

  2. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli dodaj do nich przestudzone masło, orzechy, mąkę, przyprawę, a na koniec dynię. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.

  3. Białka ubij na sztywną pianę i ręcznie wymieszaj z masą dyniową.

  4. Ciasto przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

TIP



  • Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną, inną lub na mielone orzechy.

  • Zamiast wyścielać foremkę papierem do pieczenia, możesz posypać ją kakao lub przyprawą do piernika.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - Kulinarna intuicja

Mamy mozarellę, pomidory, bazylię. Będziemy robić…