Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto dyniowe niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.

Składniki

1 kg dyni
6 jaj (osobno białka i żółtka)
ok. 200 g masła
100 g mąki pszennej
75 g cukru
15 g cukru z wanilią
40 g mielonych orzechów
1 opakowanie przyprawy do piernika

Opis wykonania

Po upieczeniu ciasta aromat piernika roznosi się po całym domu i zachęca każdego do zajrzenia do kuchni.

Opis przygotowania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy zrobi się miękka, wyciągnij ją z piekarnika, przestudź, a następnie rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem.
  2. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli dodaj do nich przestudzone masło, orzechy, mąkę, przyprawę, a na koniec dynię. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i ręcznie wymieszaj z masą dyniową.
  4. Ciasto przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

TIP

  • Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną, inną lub na mielone orzechy.
  • Zamiast wyścielać foremkę papierem do pieczenia, możesz posypać ją kakao lub przyprawą do piernika.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy