Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto dyniowe niezaprzeczalnie kojarzy się z jesienią.

Składniki

1 kg dyni
6 jaj (osobno białka i żółtka)
ok. 200 g masła
100 g mąki pszennej
75 g cukru
15 g cukru z wanilią
40 g mielonych orzechów
1 opakowanie przyprawy do piernika

Opis wykonania

Po upieczeniu ciasta aromat piernika roznosi się po całym domu i zachęca każdego do zajrzenia do kuchni.

Opis przygotowania:

  1. Dynię pokrój na mniejsze kawałki i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Gdy zrobi się miękka, wyciągnij ją z piekarnika, przestudź, a następnie rozdrobnij widelcem lub zmiksuj blenderem.
  2. Masło rozpuść w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem. Powoli dodaj do nich przestudzone masło, orzechy, mąkę, przyprawę, a na koniec dynię. Po dodaniu każdego składnika dokładnie wymieszaj masę.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i ręcznie wymieszaj z masą dyniową.
  4. Ciasto przełóż do foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

TIP

  • Mąkę pszenną możesz zamienić na dowolną, inną lub na mielone orzechy.
  • Zamiast wyścielać foremkę papierem do pieczenia, możesz posypać ją kakao lub przyprawą do piernika.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Ciasto wyszło trochę ciężkie, za mało puszyste jak na piernik. Nie wiem czy to wina przepisu czy foremki, której użyłam. Może zrobię drugie podejście jak kupie odpowiednią foremkę i spróbuje raz jeszcze, bo mimo wszystko ciasto wyszło smaczne