Kotlety ryżowe z groszkiem
4 porcje
Średnie
Kotlety z warzyw i ryżu to świetna alternatywa dla dań mięsnych. Dania wegetariańskie są nie tylko zdrowe, ale także pyszne!
Składniki
100 g ugotowany ryż
1 szklanka mrożony lub świeży groszek
100 g mąka pszenna
1/2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szt. jajko
100 ml mleko
sól i pieprz
2 łyżka szczypiorek posiekany
olej rzepakowy
Kotlety ryżowe z groszkiem
Kotlety ryżowe z groszkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko, połączyć najlepiej za pomocą trzepaczki na gładką masę, doprawić solą i pieprzem. Do masy dodać ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, wymieszać łyżką. Rozgrzać na patelni olej, usmażyć kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podawać obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem.
Komentarze