


Empanadas to pieczone lub smażone pierożki nadziewane mięsem, które wyróżniają się chrupkością zewnętrznej warstwy i miękkością środka. Wywodzą się z Argentyny, ale i u nas cieszą się niesłabnącą sławą. Doskonale nadają się na przekąski na imprezę rodzinną lub romantyczny piknik we dwoje.
Ciasto:
Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, sól i miękkie masło, zacznij je mieszać, dodaj żółtko i powoli zacznij dolewać letnie mleko, jeśli po dodaniu mleka ciasto będzie zbyt zwarte można dodać trochę więcej mleka. Ciasto odstaw do lodówki.
Farsz:
Paprykę, cebulę, czosnek pokrój w średniej wielkości kostkę, przesmaż na oliwie do lekkiego zarumienienia. Dodaj mięso i przyprawy oraz drobno posiekane łodygi kolendry, chwilę smaż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni zalej wodą, dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj, dodaj cukier i trochę soli (reszta soli, tuż przed końcem gotowania). Po jakiś 15 minutach dodaj odcedzoną i opłukaną wodą fasolę.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kolejne 10 minut, kilka razy przemieszaj. Jeśli po tym czasie składniki będą gotowe i gęstość odpowiednia, dopraw solą ewentualnie dodaj więcej ostrej papryki. Odstaw farsz do przestudzenia.
Empanadas:
Pa blacie posypanym mąką rozwałkuj dość cienko ciasto, wykrajaj większe kółka. Na każde kółko połóż łyżkę farszu, zamykaj jak klasyczne pierogi.
Na blaszce do pieczenia układaj kolejne empanadas, górną część posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz i użyciem funkcji AirFry piekarnika temperatura 180 stopni czas 20–25 minut.
Gotowe pierogi posyp świeżą kolendrą i podawaj z jogurtem lub meksykańskimi salsami.