Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Empanadas to pieczone lub smażone pierożki nadziewane mięsem, które wyróżniają się chrupkością zewnętrznej warstwy i miękkością środka. Wywodzą się z Argentyny, ale i u nas cieszą się niesłabnącą sławą. Doskonale nadają się na przekąski na imprezę rodzinną lub romantyczny piknik we dwoje.

Składniki

500 g mąki pszennej
180 ml ciepłego mleka
60 g masła
1 szt. żółtko
1/3 łyżeczka soli
farsz:
400 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka pomidory w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
1 szt. duża czerwona papryka
1/2 l wody (lub więcej zależy od preferowanej gęstości)
1 szt. cebula czerwona
3 ząbki czosnku
1–2 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kminu
do smaku sól
do posmarowania rozmącone jajko
1 pęczek kolendry

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
834.5 kcal
Tłuszcz
21.3 g
Węglowodany
111.8 g
Błonnik
47.4 g
Białko
8.9 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Krok 1

Ciasto:

Do misy robota kuchennego przełóż mąkę, sól i miękkie masło, zacznij je mieszać, dodaj żółtko i powoli zacznij dolewać letnie mleko, jeśli po dodaniu mleka ciasto będzie zbyt zwarte można dodać trochę więcej mleka. Ciasto odstaw do lodówki.

Krok 2

Farsz:

Paprykę, cebulę, czosnek pokrój w średniej wielkości kostkę, przesmaż na oliwie do lekkiego zarumienienia. Dodaj mięso i przyprawy oraz drobno posiekane łodygi kolendry, chwilę smaż do lekkiego zarumienienia. Zawartość patelni zalej wodą, dodaj pomidory z puszki, całość wymieszaj, dodaj cukier i trochę soli (reszta soli, tuż przed końcem gotowania). Po jakiś 15 minutach dodaj odcedzoną i opłukaną wodą fasolę.

Zmniejsz moc płyty grzewczej i gotuj kolejne 10 minut, kilka razy przemieszaj. Jeśli po tym czasie składniki będą gotowe i gęstość odpowiednia, dopraw solą ewentualnie dodaj więcej ostrej papryki. Odstaw farsz do przestudzenia.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Empanadas:

Pa blacie posypanym mąką rozwałkuj dość cienko ciasto, wykrajaj większe kółka. Na każde kółko połóż łyżkę farszu, zamykaj jak klasyczne pierogi.

Na blaszce do pieczenia układaj kolejne empanadas, górną część posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz i użyciem funkcji AirFry piekarnika temperatura 180 stopni czas 20–25 minut.

Gotowe pierogi posyp świeżą kolendrą i podawaj z jogurtem lub meksykańskimi salsami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
lukas.kar
Pieczone pierogi? Byłem ciekawy tego przepisu. Do tego jakiś sosik i zaskoczę swoich gości taką propozycją! Intensywne w smaku i pożywne.
Lalaxo
To ulubiony obiad mojego męża! Jest pyszne. Wracam do przepisu bardzo często. 😋