Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Falafel z pieca i chutney ze śliwek. Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków, których warto spróbować! Posmakuje nawet mięsożercom :)

Składniki

2-4 łyżka oliwa
300 g ciecierzyca
1/3 szklanka posiekana szalotka do falafla
1/2 szklanka kolendra
1/2 szklanka natka pietruszki
czosnek
1/4 łyżeczka mielony kmin
1/4 łyżeczka nasiona kolendry
0,5 kg śliwki węgierki
szalotka do chutney
3 łyżka olej kokosowy
125 ml ocet jabłkowy
100 g brązowy cukier
2 łyżka starty imbir
goździki
1 łyżeczka cynamon

Opis wykonania

Falafel: Wszystkie składniki – ciecierzycę (namoczona przez noc w wodzie), cebulę, zioła i przyprawy – wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Formujemy z niej nieduże kotleciki, które obtaczamy w oliwie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie, przekładamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejny kwadrans. Chutney ze śliwek Siekamy szalotkę i delikatnie podsmażamy na klarowanym maśle w małym garnku. Po 4-5 minutach dodajemy resztę składników: śliwki, cukier, ocet, imbir, goździki i cynamon. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż mikstura zrobi się gęsta jak konfitura.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych