


Falafel z pieca i chutney ze śliwek. Kuchnia wegetariańska to bogactwo smaków, których warto spróbować! Posmakuje nawet mięsożercom :)
Falafel: Wszystkie składniki – ciecierzycę (namoczona przez noc w wodzie), cebulę, zioła i przyprawy – wkładamy do blendera i miksujemy na dość gładką masę. Formujemy z niej nieduże kotleciki, które obtaczamy w oliwie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po tym czasie, przekładamy je na drugą stronę i pieczemy przez kolejny kwadrans. Chutney ze śliwek Siekamy szalotkę i delikatnie podsmażamy na klarowanym maśle w małym garnku. Po 4-5 minutach dodajemy resztę składników: śliwki, cukier, ocet, imbir, goździki i cynamon. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut, aż mikstura zrobi się gęsta jak konfitura.