Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe jako ciepła kolacja lub wyjątkowa przekąska na spotkanie ze znajomymi.

Składniki

4 szt. pieczarki Portobello
1 szt. kulka mozzarelli
1 szt. pęczek natki pietruszki
2 szt. suszone pomidory
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych płatków chilli (1 cm kawałek świeżej papryczki)
sól i pieprz do smaku
oliwa

Opis wykonania

Faszerowane pieczarki Portobello podane jako przekąska zachwycą twoich znajomych i będą hitem każdej imprezy. Podane z rukolą będą doskonałe na kolację.

Opis wykonania

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Grzyby oczyść na sucho lub przy pomocy wilgotnej ściereczki. Odetnij nóżki i drobno je posiekaj. Drobno posiekaj również natkę, czosnek i pomidory, a następnie wymieszaj dokładnie z nóżkami grzybów. Farsz skrop delikatnie oliwą i dopraw solą i pieprzem. Mozzarellę odsącz, pokrój w kostkę i dodaj do przygotowanego farszu. Kapelusze podpiekaj w piekarniku przez około 5 minut. Następnie napełnij je nadzieniem i dalej zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni.

TIP

Grzyby portobello można zamienić na białe lub brązowe pieczarki. Wybierz takie, które będą miały większe kapelusze – łatwiej będzie je faszerować.

Jeśli nie lubisz ostrych smaków chilli możesz zamienić na słodką paprykę.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Super farsz, bardzo dobre ☺️