Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Większości osób, faworki nieodłącznie kojarzą się z tłustym czwartkiem, kiedy cieszą się największą popularnością i są powszechnie zjadane, bez obaw o dodatkowe kalorie. Tymczasem, faworki są deserem bardzo prostym w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić niedzielne ciasto. Kruche, delikatne i miękkie faworki posypane cukrem pudrem, smakują wybornie przy każdej okazji. Aby były naprawdę pyszne, warto zwrócić uwagę na temperaturę i długość smażenia. Faworki powinny być smażone na delikatnie złoty kolor, aby zachowały wszystkie walory smakowe. Zbyt długi proces smażenia spowoduje, że ciasto zrobi się twarde i suche.

Składniki

2 szklanki mąki tortowej
50 g masła
2 jajka
3 żółtka
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka spirytusu
2l oleju do smażenia
szczypta soli

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli oraz pokrojone w kawałeczki miękkie masło. Całość ugniataj palcami, aby się połączyło.

Żółtka oraz całe jajka utrzyj z cukrem i śmietaną na gładką masę. Do mąki z masłem przelej masę jajeczną, dodaj spirytus i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

Porada

Do smażenia faworków, zgodnie z tradycyjną recepturą, możesz użyć również smalcu.



Bosh Logo
Bosh

Z wyrobionej ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę. Przez ten czas ciasto powinno zmięknąć.

Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na dwie mniejsze części i każdą rozwałkuj, następnie złóż na pół i ponownie rozwałkuj. Powtórz czynność kilka razy, a następnie z cienkich placków zacznij wycinać prostokąty o szerokości 3-4 cm. Paski nie powinny być zbyt długie, aby swobodnie zmieściły się do garnka lub rondla, w którym będziesz je smażyć.

Każdy z prostokątnych kawałków natnij w środku i zrób małą dziurkę. Następnie przełóż przez nią jeden koniec paska. Faworki ułóż na stolnicy lekko oprószonej mąką.

W szerokim garnku rozgrzej litr tłuszczu, gdy osiągnie temperaturę 180 stopni zacznij wkładać faworki. Smaż po każdej ze stron do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjmij je i ułóż na papierowym ręczniku, aby w pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mniej więcej w połowie smażenia zmień olej na świeży.

 Jeszcze ciepłe faworki posyp przesianym cukrem pudrem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
Smaczne i chrupiące
Marzenna
Kruchutkie oprószone cukrem pudrem są pyszne.
Testerka84
Uwielbiam faworki zawsze je robię
bsylvia
Smaczne, kruche - polecam!
Testerka84
Super przepis
fiziowaaa
Super przepis!