Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Filet z dorsza:
- 1 podwójny filet z dorsza
- płatki blanszowanych migdałów
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
- klarowane masło
- sól
- pieprz biały
- do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki, seler naciowy,
Puree z selera:
- 1 seler
- masło
- mleko
- sól i pieprz
Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z dorsza:
- Filet z dorsza opłucz, następnie posyp solą i białym pieprzem.
- Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je.
- Do migdałów dodaj klarowane masło i usmaż na nim dorsza, około 5 minut po każdej stronie.
- Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Następnie dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i posyp migdałami, na których smażyła się ryba.
- Podawaj z warzywami przygotowanymi na parze.
- Danie można udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, natką pietruszki albo selerem naciowym.
Puree z selera:
Ugotowanego selera blendujemy, dodajemy do smaku masło i mleko oraz pieprz i sól.
Komentarze