Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera

Opis wykonania

Filet z dorsza:

  1. Filet z dorsza opłucz, następnie posyp solą i białym pieprzem.
  2. Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je.
  3. Do migdałów dodaj klarowane masło i usmaż na nim dorsza, około 5 minut po każdej stronie.
  4. Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Następnie dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i posyp migdałami, na których smażyła się ryba.
  6. Podawaj z warzywami przygotowanymi na parze.
  7. Danie można udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, natką pietruszki albo selerem naciowym.

Puree z selera:

Ugotowanego selera blendujemy, dodajemy do smaku masło i mleko oraz pieprz i sól.