Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
 
                                            2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Filet z dorsza:
                                                            - 1 podwójny filet z dorsza
                                                            - płatki blanszowanych migdałów
                                                            - 1 cytryna
                                                            - 2 łyżki oleju
                                                            - klarowane masło
                                                            - sól
                                                            - pieprz biały
                                                            - do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki, seler naciowy, 
                                                            Puree z selera:
                                                            - 1 seler
                                                            - masło
                                                            - mleko
                                                            - sól i pieprz
                                                    Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filet z dorsza:
- Filet z dorsza opłucz, następnie posyp solą i białym pieprzem.
- Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je.
- Do migdałów dodaj klarowane masło i usmaż na nim dorsza, około 5 minut po każdej stronie.
- Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Następnie dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i posyp migdałami, na których smażyła się ryba.
- Podawaj z warzywami przygotowanymi na parze.
- Danie można udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, natką pietruszki albo selerem naciowym.
Puree z selera:
Ugotowanego selera blendujemy, dodajemy do smaku masło i mleko oraz pieprz i sól.
 
                                    -thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze