Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera

Filet z dorsza Mateusza Gesslera z puree z selera
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)

Składniki

Filet z dorsza:
- 1 podwójny filet z dorsza
- płatki blanszowanych migdałów
- 1 cytryna
- 2 łyżki oleju
- klarowane masło
- sól
- pieprz biały
- do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki, seler naciowy,
Puree z selera:
- 1 seler
- masło
- mleko
- sól i pieprz

Opis wykonania

Filet z dorsza:

  1. Filet z dorsza opłucz, następnie posyp solą i białym pieprzem.
  2. Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je.
  3. Do migdałów dodaj klarowane masło i usmaż na nim dorsza, około 5 minut po każdej stronie.
  4. Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Następnie dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i posyp migdałami, na których smażyła się ryba.
  6. Podawaj z warzywami przygotowanymi na parze.
  7. Danie można udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, natką pietruszki albo selerem naciowym.

Puree z selera:

Ugotowanego selera blendujemy, dodajemy do smaku masło i mleko oraz pieprz i sól.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych