60 min P0DT1H0M0S P0DT1H0M0S Średnie dla 2 osób Akademia Smaku Do tej potrawy użyjesz Płyty grzewcze Drukuj lub pobierz PDF Nie wygaszaj ekranu Udostępnij Tweet Pin it
Opis wykonania Filet z dorsza: Filet z dorsza opłucz, następnie posyp solą i białym pieprzem. Na wcześniej rozgrzaną patelnię wrzuć migdały i upraż je. Do migdałów dodaj klarowane masło i usmaż na nim dorsza, około 5 minut po każdej stronie. Usmażoną rybę przełóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie dorsza wyłóż na talerz, skrop sokiem z cytryny, oprósz pieprzem i posyp migdałami, na których smażyła się ryba. Podawaj z warzywami przygotowanymi na parze. Danie można udekorować odrobiną posiekanego szczypiorku, natką pietruszki albo selerem naciowym. Puree z selera: Ugotowanego selera blendujemy, dodajemy do smaku masło i mleko oraz pieprz i sól.