Pomysł na pyszny i zdrowy dżem. Można go wykorzystać na śniadanie lub deser. Przetwory z jabłek są wyśmienite!
Dżemy to jedne z najchętniej przygotowywanych przetworów. Dżem jabłkowo-dyniowy to prawdziwa kwintesencja jesieni zamknięta w słoiku.
Opis przygotowania:
- Jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny wraz z otartą skórką. Całość gotuj aż jabłka będą miękkie.
- Dynię umieść na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 - 12 minut.
- Upieczone warzywo zblenduj, a następnie dodaj do jabłek. Dodaj ksylitol, imbir i gotuj przez około 15 - 20 minut.
- Powstałą masę możesz przełożyć do słoików. Jeśli natomiast preferujesz bardzo gładką konsystencję możesz jeszcze raz zmiksować całość przy użyciu ręcznego blendera.