Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru

FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pomysł na pyszny i zdrowy dżem. Można go wykorzystać na śniadanie lub deser. Przetwory z jabłek są wyśmienite!

Składniki

2 kg pokrojonej w kostkę dyni
2 kg jabłek
1 cytryna
1 i 1/2 szklanki erytrytolu
1 cm imbiru

Opis wykonania

Dżemy to jedne z najchętniej przygotowywanych przetworów. Dżem jabłkowo-dyniowy to prawdziwa kwintesencja jesieni zamknięta w słoiku.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny wraz z otartą skórką. Całość gotuj aż jabłka będą miękkie.
  2. Dynię umieść na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 - 12 minut.
  3. Upieczone warzywo zblenduj, a następnie dodaj do jabłek. Dodaj ksylitol, imbir i gotuj przez około 15 - 20 minut.
  4. Powstałą masę możesz przełożyć do słoików.  Jeśli natomiast preferujesz bardzo gładką konsystencję możesz jeszcze raz zmiksować całość przy użyciu ręcznego blendera.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Uwielbiam połącznie owoc warzywo w dżemach, bardzo ciekawy przepis.