FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru
10 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pomysł na pyszny i zdrowy dżem. Można go wykorzystać na śniadanie lub deser. Przetwory z jabłek są wyśmienite!
Składniki
2 kg pokrojonej w kostkę dyni
2 kg jabłek
1 cytryna
1 i 1/2 szklanki erytrytolu
1 cm imbiru
FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru
FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dżemy to jedne z najchętniej przygotowywanych przetworów. Dżem jabłkowo-dyniowy to prawdziwa kwintesencja jesieni zamknięta w słoiku.
Opis przygotowania:
- Jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny wraz z otartą skórką. Całość gotuj aż jabłka będą miękkie.
- Dynię umieść na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 - 12 minut.
- Upieczone warzywo zblenduj, a następnie dodaj do jabłek. Dodaj ksylitol, imbir i gotuj przez około 15 - 20 minut.
- Powstałą masę możesz przełożyć do słoików. Jeśli natomiast preferujesz bardzo gładką konsystencję możesz jeszcze raz zmiksować całość przy użyciu ręcznego blendera.
Komentarze