Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

FIT DESER: Dżem jabłkowo-dyniowy bez cukru

Opis wykonania

Pomysł na pyszny i zdrowy dżem. Można go wykorzystać na śniadanie lub deser. Przetwory z jabłek są wyśmienite!

Dżemy to jedne z najchętniej przygotowywanych przetworów. Dżem jabłkowo-dyniowy to prawdziwa kwintesencja jesieni zamknięta w słoiku.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skóry, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka, dodaj sok z cytryny wraz z otartą skórką. Całość gotuj aż jabłka będą miękkie.
  2. Dynię umieść na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 - 12 minut.
  3. Upieczone warzywo zblenduj, a następnie dodaj do jabłek. Dodaj ksylitol, imbir i gotuj przez około 15 - 20 minut.
  4. Powstałą masę możesz przełożyć do słoików.  Jeśli natomiast preferujesz bardzo gładką konsystencję możesz jeszcze raz zmiksować całość przy użyciu ręcznego blendera.