Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Jabłka prażone z miodem i cynamonem

FIT PRZEKĄSKA: Prażone jabłka
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.67 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sezon na jabłka w pełni, więc warto to wykorzystać.

Składniki

1 kg twardych jabłek
4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
Sok z 1 limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
Szczypta cynamonu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
102.5 kcal
Tłuszcz
2.4 g
Węglowodany
21.1 g
Błonnik
0.5 g
Białko
2.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Prażone jabłka świetnie nadają się do naleśników, owsianki, albo po prostu do podjadania.

Opis przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skóry, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub masło, dodaj pokrojone jabłka, ksylitol oraz miód. Dopraw cynamonem i smaż przez około 7 - 8 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.67, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Jabłka prażę zwykłe na zapas i pakuje do słoików. Są świetne do naleśników i szarlotki. Ale te wylądują z ryżem na mleku😀 fajny pomysł z miodem, nieco zmienia smak