Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki po francusku z mąki gryczanej

Galettes - francuskie naleśniki z mąki gryczanej
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mąka gryczana jest bardzo zdrowa, więc warto po nią sięgać jak najczęściej.

Składniki

200 g Mąka gryczana
350-400 ml Woda
1 szczypta Sól

Opis wykonania

Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i powoli wlewać wodę mieszając. Wody należy wlać tyle, by ciasto miało konsystencję śmietany. Im gęstsze będzie ciasto, tym grubsze i bardziej puszyste będą naleśniki.

Gotową, dobrze wymieszaną masę przykryć przejrzystą folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozsmarować nieco masła i wlewać ciasto wyciągnięte prosto z lodówki. Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem klonowym z plasterkami banana.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych