Naleśniki po francusku z mąki gryczanej

2 porcje
25 min
Łatwe
Składniki
Galettes - francuskie naleśniki z mąki gryczanej
Galettes - francuskie naleśniki z mąki gryczanej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i powoli wlewać wodę mieszając. Wody należy wlać tyle, by ciasto miało konsystencję śmietany. Im gęstsze będzie ciasto, tym grubsze i bardziej puszyste będą naleśniki.
Gotową, dobrze wymieszaną masę przykryć przejrzystą folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozsmarować nieco masła i wlewać ciasto wyciągnięte prosto z lodówki. Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem klonowym z plasterkami banana.
Komentarze