Gniazdka ziemniaczane z ziołowym twarogiem
4 porcje
45 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Gniazdka ziemniaczane z ziołowym twarogiem
Gniazdka ziemniaczane z ziołowym twarogiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik rozgrzej do 190°C (termoobieg).
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni do momentu wytopienia tłuszczu z boczku i zrumienienia cebuli. Po smażeniu na płycie boczek i cebulę odsącz na papierowym ręczniku.
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Do ich starcia użyj robota kuchennego, tarka z drobnymi oczkami.
Do startych ziemniaków dodaj boczek z cebulą, mąkę, chilli, natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanych oliwą foremek do muffinek piecz ok. 20 minut.
Porada
Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!
Twaróg wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw do smaku.
Na upieczone gniazdka ziemniaczane nakładaj łyżkę twarogu. Górę możesz udekorować listkami ziół.
Przekąski możesz podawać z sosami, np. z dipem pieprzowym lub ziołowym.
Komentarze