Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Gniazdka ziemniaczane z ziołowym twarogiem

Gniazdka ziemniaczane z ziołowym twarogiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Gniazdka ziemniaczane z twarogiem do doskonała przekąska na wielkanocny stół. Dania z ziemniaków nie muszą być oczywiste, a jeśli szukasz pomysłów na potrawy z gotowanych ziemniaków, trafiłeś idealnie. Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu, danie będzie przygotowane w duchu zero waste.

Składniki

6 średnich ziemniaków
60 g wędzonego boczku
1 jajko
1 średnia czerwona cebula
1 łyżka mąki
½ małej papryki chilli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
15 dkg twarogu
1 łyżka posiekanych świeżych ziół: mięta, tymianek (mogą być suszone)
sól do smaku
pieprz do smaku

Opis wykonania

Piekarnik rozgrzej do 190°C (termoobieg).

Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni do momentu wytopienia tłuszczu z boczku i zrumienienia cebuli. Po smażeniu na płycie boczek i cebulę odsącz na papierowym ręczniku. 

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Do ich starcia użyj robota kuchennego, tarka z drobnymi oczkami.

Do startych ziemniaków dodaj boczek z cebulą, mąkę, chilli, natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj. 

Masę przełóż do wysmarowanych oliwą foremek do muffinek piecz ok. 20 minut. 

Porada

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale przeraża Cię perspektywa ich ścierania? Tarcza do tarcia surowych ziemniaków w robocie kuchennym MUM marki Bosch zrobi to za Ciebie!

Bosh Logo
Bosh

Twaróg wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw do smaku. 

Na upieczone gniazdka ziemniaczane nakładaj łyżkę twarogu. Górę możesz udekorować listkami ziół. 

Przekąski możesz podawać z sosami, np. z dipem pieprzowym lub ziołowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super połączenie smakowe!Pięknie wygląda na świątecznym stole.