


Gniazdka ziemniaczane z twarogiem do doskonała przekąska na wielkanocny stół. Dania z ziemniaków nie muszą być oczywiste, a jeśli szukasz pomysłów na potrawy z gotowanych ziemniaków, trafiłeś idealnie. Jeśli zostały Ci ziemniaki z obiadu, danie będzie przygotowane w duchu zero waste.
Piekarnik rozgrzej do 190°C (termoobieg).
Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na patelni do momentu wytopienia tłuszczu z boczku i zrumienienia cebuli. Po smażeniu na płycie boczek i cebulę odsącz na papierowym ręczniku.
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Do ich starcia użyj robota kuchennego, tarka z drobnymi oczkami.
Do startych ziemniaków dodaj boczek z cebulą, mąkę, chilli, natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanych oliwą foremek do muffinek piecz ok. 20 minut.
Twaróg wymieszaj z posiekanymi ziołami, dopraw do smaku.
Na upieczone gniazdka ziemniaczane nakładaj łyżkę twarogu. Górę możesz udekorować listkami ziół.
Przekąski możesz podawać z sosami, np. z dipem pieprzowym lub ziołowym.