Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami

Opis wykonania

To danie zawsze się sprawdza, bo smakuje równie dobrze na zimno jak i na gorąco.

Delikatnie podprażona kasza z kawałkami pomidora i papryki doskonale komponuje się z grillowaną piersią z kurczaka. Świetnie nadaje się jako drugie śniadanie.

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami  - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka umyj i oczyść ze zbędnego tłuszczu oraz ścięgien. Następnie przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj przyprawę curry, chilli, sok z cytryny i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Tak przygotowaną pierś z kurczaka przykryj folią spożywczą i marynuj przez minimum 2 godziny w lodówce.

Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj kuskus. Praż przez około 5 minut ciągle mieszając. Dzięki temu kasza nabierze jędrności i prażonego posmaku. Następnie dodaj posiekany ząbek czosnku, kurkumę i czerwoną paprykę w proszku. Podsmażaj jeszcze przez 1 minutę tak, żeby wyciągnąć kolor z przypraw. Uważaj żeby płomień nie był zbyt mocny, bo jeżeli przypalisz przyprawy danie będzie gorzkie. 

Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora bez pestek i czerwoną paprykę, oraz skórkę z cytryny. Zalej wszystko wrzącą wodą. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do wystygnięcia, pod przykryciem na około 10 minut. W tym czasie kuskus zmięknie i przejdzie wszystkimi smakami. 

Teraz przyszedł czas na smażenie kurczaka. Na średnio rozgrzaną patelnie wlej 1 łyżeczkę oleju i włóż pierś z kurczaka. Ważne jest, żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo wtedy przypalą się przyprawy. Obsmaż kurczaka z każdej strony, zdejmij z patelni, zawiń w folię i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut. Dzięki temu nasz kurczak będzie soczysty i ugotowany w środku. 

Na samym końcu wymieszaj jogurt naturalny z sokiem cytryny. Danie możesz już wkładać do plastikowych pojemników. Smacznego!

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami  - zdjęcie 2