Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
To danie zawsze się sprawdza, bo smakuje równie dobrze na zimno jak i na gorąco.

Składniki

200 g kaszy kuskus
1 szt. czerwona papryka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 szczypta chilli do smaku
1 łyżeczka papryki czerwonej
2 łyżka oleju
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. pomidor
skórka z 1/4 cytryny
250 ml wrzątku
Dressing:
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Marynata:
1 szt. pierś z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy curry
chilli do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 szt. ząbek czosnku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
319.5 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
43.8 g
Błonnik
19.6 g
Białko
4.3 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Delikatnie podprażona kasza z kawałkami pomidora i papryki doskonale komponuje się z grillowaną piersią z kurczaka. Świetnie nadaje się jako drugie śniadanie.

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami  - zdjęcie 1

Opis przygotowania

Pierś z kurczaka umyj i oczyść ze zbędnego tłuszczu oraz ścięgien. Następnie przygotuj marynatę. W miseczce wymieszaj przyprawę curry, chilli, sok z cytryny i 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Tak przygotowaną pierś z kurczaka przykryj folią spożywczą i marynuj przez minimum 2 godziny w lodówce.

Patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wlej olej i dodaj kuskus. Praż przez około 5 minut ciągle mieszając. Dzięki temu kasza nabierze jędrności i prażonego posmaku. Następnie dodaj posiekany ząbek czosnku, kurkumę i czerwoną paprykę w proszku. Podsmażaj jeszcze przez 1 minutę tak, żeby wyciągnąć kolor z przypraw. Uważaj żeby płomień nie był zbyt mocny, bo jeżeli przypalisz przyprawy danie będzie gorzkie. 

Dodaj pokrojonego w kostkę pomidora bez pestek i czerwoną paprykę, oraz skórkę z cytryny. Zalej wszystko wrzącą wodą. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do wystygnięcia, pod przykryciem na około 10 minut. W tym czasie kuskus zmięknie i przejdzie wszystkimi smakami. 

Teraz przyszedł czas na smażenie kurczaka. Na średnio rozgrzaną patelnie wlej 1 łyżeczkę oleju i włóż pierś z kurczaka. Ważne jest, żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo wtedy przypalą się przyprawy. Obsmaż kurczaka z każdej strony, zdejmij z patelni, zawiń w folię i włóż do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 10 minut. Dzięki temu nasz kurczak będzie soczysty i ugotowany w środku. 

Na samym końcu wymieszaj jogurt naturalny z sokiem cytryny. Danie możesz już wkładać do plastikowych pojemników. Smacznego!

Grillowana pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami  - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy