Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grillowane krewetki z chrupiącą salsą ogórkową

Grillowane krewetki z chrupiącą salsą ogórkową
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Krewetki z hiszpańską nutą. Przepis dla 4 osób.

Składniki

20 szt. krewetek (dla czterech osób)
Marynata
2 szt. czosnku
1 szczypta papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Chrupiąca salsa z ogórka
1 szt. ogórka zielonego
1/2 szt. czerwonej cebuli
1 szt. chili
10 szt. koktajlowych pomidorków
1 szt. cebuli dymki
świeża kolendra
1 szczypta soli
Dressing
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka cukru

Opis wykonania

Krewetki z grilla jadłem po raz pierwszy na hiszpańskiej plaży. Podczas krótkiego pobytu w Maladze zaprzyjaźniłem się z miejscowymi rybakami. Zawsze pod wieczór rozpalali małe ognisko i grillowali krewetki, które podawali z chrupiącą, ogórkową salsą. To było naprawdę bezcenne przeżycie siedzieć na plaży, zajadać się pysznymi gambasami i popijać dużą ilością piwa. Dlatego, teraz, kiedy tylko pomyślę o grillu, wracam do tych wspaniałych czasów.

Krewetki

Na samym początku obieramy krewetki z pancerzyka i zostawiamy głowę. Oczywiście w Hiszpanii nikt tego wcześnie nie zrobił, ale dzięki temu, że je wcześniej obierzemy, nie będziemy musieli się później z nimi "bawić", tylko będziemy mogli się delektować ich fantastycznym smakiem.

Marynata

Marynata jest bardzo prosta, dzięki czemu podkreślimy smak krewetek, a go nie zabijemy. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy słodką paprykę, dzięki której którą uzyskamy złocistą barwę. Następnie dodajemy oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy i dodajemy do obranych krewetek. Zostawmy je w tej marynacie na minimum 60 minut.

Salsa

W międzyczasie możemy przygotować chrupiącą salsę z ogórka. Ogórka dokładnie myjemy, wyciągamy gniazda nasienne, najlepiej łyżeczką, wtedy pójdzie znacznie sprawniej. Ogórka kroimy w cieniutkie, długie paski, a następnie pod skosem, tak żeby powstały romby. Możemy go również pokroić w kostkę, ale wtedy nie będzie takiego efektu. Czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę tak będzie fajnie wyglądać. Z chilli wyciągamy pestki (jeśli nie chcemy nikogo podpalić) i kroimy w miniaturową kosteczkę. Pomidorki koktajlowe kroimy w pół i mieszamy wszystkie warzywa razem.

Dressing

W dresingu ważne jest to żeby zachować równowagę słodkości i kwaśności. Mieszamy ocet jabłkowy z cukrem i oliwą z oliwek. Kiedy cały cukier się rozpuści, dodajemy do salsy. Na samym końcu dodajemy też świeżą kolendrę i pokrojoną cebulkę dymkę. Doprawiamy solą Krewetki grillujemy na rozgrzanym grillu po 3 minuty z każdej strony. Kiedy wszystko jest gotowe wykładamy na talerzyki. Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Ewusia1222
Pyszne krewetki idealnie pasują do sałatki