Grillowane krewetki z chrupiącą salsą ogórkową
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Krewetki z hiszpańską nutą. Przepis dla 4 osób.
Składniki
20 szt. krewetek (dla czterech osób)
Marynata
2 szt. czosnku
1 szczypta papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Chrupiąca salsa z ogórka
1 szt. ogórka zielonego
1/2 szt. czerwonej cebuli
1 szt. chili
10 szt. koktajlowych pomidorków
1 szt. cebuli dymki
świeża kolendra
1 szczypta soli
Dressing
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczka cukru
Grillowane krewetki z chrupiącą salsą ogórkową
Grillowane krewetki z chrupiącą salsą ogórkową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Krewetki z grilla jadłem po raz pierwszy na hiszpańskiej plaży. Podczas krótkiego pobytu w Maladze zaprzyjaźniłem się z miejscowymi rybakami. Zawsze pod wieczór rozpalali małe ognisko i grillowali krewetki, które podawali z chrupiącą, ogórkową salsą. To było naprawdę bezcenne przeżycie siedzieć na plaży, zajadać się pysznymi gambasami i popijać dużą ilością piwa. Dlatego, teraz, kiedy tylko pomyślę o grillu, wracam do tych wspaniałych czasów.
Komentarze