Grissini z boczkiem
20 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Grissini z boczkiem
Grissini z boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szukasz smacznej i niekonwencjonalnej przekąski, która wzbogaci wieczór pełen sportowych emocji? Spórbuj pysznych drożdżowych paluszków z serem i plastrami boczku.
Opis przygotowania
W ciepłej wodzie rozpuść masło. Mleko wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Następnie dodaj do mieszaniny drożdże i całość odstaw na kilka minut w w ciepłe miejsce.. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce, a następnie dodaj wodę z masłem. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, dodaj zaczyn drożdżowy. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte i nie będzie kleiło się do rąk. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po jej upływie kilkoma ruchami ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj je na grubość kilku mm. Na połowie ciasta rozłóż tarty ser. Pozostałą połową ciasta przykryj ser i ugnieć ciasto dłońmi tak, aby oba płaty się skleiły. Ciasto pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów boczku. Następnie każdy pasek przykryj plastrem boczku i trzymając oba końce kręć nimi w przeciwne strony tworząc spiralę. Układaj pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200⁰C przez 20 minut.
TIP
Grissini układaj na blaszce w sporych odstępach ponieważ będą rosły podczas pieczenia i mogą się skleić.
Paluszki bez dodatku boczku smakują równie dobrze.
Wierzch paluszków można posypać sezamem lub czarnuszką.
Komentarze