Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

20 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące paluszki grissini to idealna przekąska na mecz. Sprytne przepisy na przekąski to dobry sposób, by zaskoczyć gości.

Składniki

1 i 3/4 szklanka mąki
10 g drożdży
50 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1 i 1/2 łyżka cukru
1 szt. jajko
1 łyżka masła
1/2 łyżeczka soli
1 szt. opakowanie tartego sera ( mozzarella lub cheddar)
20 szt. plastrów boczku

Opis wykonania

Szukasz smacznej i niekonwencjonalnej przekąski, która wzbogaci wieczór pełen sportowych emocji? Spórbuj pysznych drożdżowych paluszków z serem i plastrami boczku. 

Opis przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuść masło. Mleko wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Następnie dodaj do mieszaniny drożdże i całość odstaw na kilka minut w w ciepłe miejsce.. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce, a następnie dodaj wodę z masłem. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, dodaj zaczyn drożdżowy. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte i nie będzie kleiło się do rąk. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po jej upływie kilkoma ruchami ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj je na grubość kilku mm. Na połowie ciasta rozłóż tarty ser. Pozostałą połową ciasta przykryj ser i ugnieć ciasto dłońmi tak, aby oba płaty się skleiły. Ciasto pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów boczku. Następnie każdy pasek przykryj plastrem boczku i trzymając oba końce kręć nimi w przeciwne strony tworząc spiralę. Układaj pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200⁰C przez 20 minut.

TIP

Grissini układaj na blaszce w sporych odstępach ponieważ będą rosły podczas pieczenia i mogą się skleić.
Paluszki bez dodatku boczku smakują równie dobrze.
Wierzch paluszków można posypać sezamem lub czarnuszką.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
anlovi
Pyszna przekąska,super w połączenie z winogronem i serem.
Aleksandra J
Super przekąska 😁