Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

20 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chrupiące paluszki grissini to idealna przekąska na mecz. Sprytne przepisy na przekąski to dobry sposób, by zaskoczyć gości.

Składniki

1 i 3/4 szklanka mąki
10 g drożdży
50 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1 i 1/2 łyżka cukru
1 szt. jajko
1 łyżka masła
1/2 łyżeczka soli
1 szt. opakowanie tartego sera ( mozzarella lub cheddar)
20 szt. plastrów boczku

Opis wykonania

Szukasz smacznej i niekonwencjonalnej przekąski, która wzbogaci wieczór pełen sportowych emocji? Spórbuj pysznych drożdżowych paluszków z serem i plastrami boczku. 

Opis przygotowania

W ciepłej wodzie rozpuść masło. Mleko wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżeczką cukru. Następnie dodaj do mieszaniny drożdże i całość odstaw na kilka minut w w ciepłe miejsce.. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce, a następnie dodaj wodę z masłem. Gdy całość będzie dokładnie wymieszana, dodaj zaczyn drożdżowy. Zagniataj ciasto, aż stanie się zwarte i nie będzie kleiło się do rąk. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po jej upływie kilkoma ruchami ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj je na grubość kilku mm. Na połowie ciasta rozłóż tarty ser. Pozostałą połową ciasta przykryj ser i ugnieć ciasto dłońmi tak, aby oba płaty się skleiły. Ciasto pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów boczku. Następnie każdy pasek przykryj plastrem boczku i trzymając oba końce kręć nimi w przeciwne strony tworząc spiralę. Układaj pojedynczo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200⁰C przez 20 minut.

TIP

Grissini układaj na blaszce w sporych odstępach ponieważ będą rosły podczas pieczenia i mogą się skleić.
Paluszki bez dodatku boczku smakują równie dobrze.
Wierzch paluszków można posypać sezamem lub czarnuszką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych